Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ζυμώσεις για κυρώσεις μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την καταδίκη της τρίτης από το 2006 βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής και την πιθανή λήψη νέων ακόμη πιο ασφυκτικών κυρώσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας μελετούσε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεκλήθη εκτάκτως στη Νέα Υόρκη μετά από αίτημα της Νότιας Κορέας.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίζεται πως η πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας «θέτει σαφή απειλή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προειδοποιώντας πως το όργανο του ΟΗΕ θα προχωρήσει σύντομα στη λήψη «κατάλληλων μέτρων» με νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας...

Αφορμή για τη σκλήρυνση της στάσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, κατόχου της πυρηνικής τεχνολογίας, εφαρμόζοντας πολιτικές δύο μέτρων και σταθμών ανάλογα με τα συμφέροντά τους, έδωσε η υπόγεια πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησαν επιστήμονες της ΛΔ Κορέας κοντά στη χιονισμένη βορειοανατολική περιοχή Κιλτζού, προκαλώντας νωρίς χτες το πρωί τεχνητή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 ως 5,1 Ρίχτερ. Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε πως η πυρηνική δοκιμή έγινε «με ασφάλεια, σε υψηλό επίπεδο», με τη χρήση ελαφρύτερης εκρηκτικής ύλης που έδωσε ωστόσο πολύ μεγαλύτερη ισχύ σε σχέση με τις άλλες πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2006 και το 2009. Αργότερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας προειδοποίησε ότι «εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την εχθρική στάση, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ισχυρότερα, δεύτερα και τρίτα μέτρα μεγαλύτερης έντασης».

Η χρονική συγκυρία πραγματοποίησης της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής κατά πολλούς αναλυτές δεν είναι τυχαία. Συμπίπτει με την επέτειο γέννησης του Κιμ Γιονγκ Ιλ, πρώην προέδρου και πατέρα του νυν ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, το ερχόμενο Σάββατο και τη φετινή, 60ή επέτειο από την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας του Κορεατικού Πολέμου (1950 - 53).

Η πυρηνική δοκιμή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέγειας, αλλά και σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία κ.ά.). Ακόμη και ο στενότερος σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, η Κίνα, κράτησε αποστάσεις, εκφράζοντας λακωνικά την «αντίθεσή» της στη χτεσινή πυρηνική δοκιμή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ