Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις χτες ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Μαχητική και μαζική συγκέντρωση στην Αριστοτέλους και πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ) πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικοί εργαζόμενοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά». Θυμίζουμε ότι από τη Δευτέρα η διοίκηση του ΤΕΙ έχει προχωρήσει σε επ' αόριστο αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος.

Φοιτητές και εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» θα προκύψει διάλυση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς προβλέπεται να συγχωνευθεί με το ΤΕΙ Σερρών σε ένα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Από την πόλη της Θεσσαλονίκης θα φύγουν 10 τμήματα και θα μετακομίσουν τα 8 στις Σέρρες και τα 2 στη Φλώρινα, ενώ 2 ακόμη θα καταργηθούν. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις περίπου 8.000 - 10.000 φοιτητές, 100 εκπαιδευτικοί και 50 - 80 διοικητικοί υπάλληλοι.

Με τα συνθήματα, τα πανό και τα πλακάτ, φοιτητές και εργαζόμενοι απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχέδιο «Αθηνά». Διακριτή και μαζική παρουσία είχαν και στην πορεία οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ. Νωρίτερα πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και άπλωσαν ένα γιγαντοπανό για να υποδεχθούν τους χιλιάδες διαδηλωτές που θα περνούσαν στη συνέχεια από το σημείο, αλλά και για να καταγγείλουν τις αλλαγές που προωθούνται με το σχέδιο «Αθηνά» και συνδέονται κύρια με το περιεχόμενο των σπουδών και την προσαρμογή τους στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.


Το μεγάλο πανό πρόβαλε τα αιτήματα που συσπειρώνουν φοιτητές και εργαζόμενους: «Κανένας σπουδαστής χωρίς σπουδές. Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί. Καμία διαβούλευση. Οχι στο σχέδιο "Αθηνά"».

Συμμετοχή στην κινητοποίηση είχε αποφασίσει και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η οποία προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για να διευκολύνει τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με την επίδοση των ψηφισμάτων στον υπουργό.

Επίσης, χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την οποία εκφράστηκε η συμπαράσταση του περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών στις κινητοποιήσεις καθηγητών και φοιτητών του ΤΕΙ.

Στην Κεφαλονιά

Στην κεντρική πλατεία του Αργοστολίου διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι σπουδαστές και κάτοικοι της Κεφαλονιάς, αντιδρώντας στο σχέδιο συγχώνευσης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το ΤΕΙ Πάτρας. Το νέο αυτό σχήμα θα ονομαστεί, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Στο μαζικό συλλαλητήριο συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ οι ταξικές δυνάμεις διεκδικώντας με τα πανό και τα συνθήματά τους ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Μιλώντας μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η οποία συμμετείχε στην κινητοποίηση με δίωρη στάση εργασίας, αναφέρθηκε στην ουσία της στρατηγικής στην οποία εντάσσεται και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αλλες αντιδράσεις

Στο μεταξύ, πολλά είναι τα τμήματα και οι σχολές που διαμαρτύρονται για τη συγχώνευση ή την απορρόφησή τους. Μεταξύ άλλων η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαμαρτύρεται διότι η Φιλοσοφική Σχολή μετονομάζεται σε «Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επιστημών Τέχνης» και προσαρτάται στα τρία Τμήματά της (Φιλολογίας, Ιστορίας - Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας) το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης. Χαρακτηρίζει την πρόταση αυτή «ανιστόρητη» και θεωρεί ότι ο νέος τίτλος «δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο σπουδών που προσφέρεται στους φοιτητές μας από τα τρία υφιστάμενα Τμήματα της Σχολής».

Πάντως ο ...διάλογος μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το σχέδιο «Αθηνά» συνεχίζεται. Ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε και εκτιμά ότι «οι γενικές αρχές και τα κριτήρια που διακηρύσσονται και προτάσσονται στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ κινούνται γενικά σε σωστή κατεύθυνση», αλλά εκτιμά ότι τηρούνται «δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με την πόλη, το ίδρυμα και τα γνωστικά αντικείμενα»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ