Τετάρτη 30 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Εκδήλωση - αφιέρωμα σε Γ. Ρίτσο και Μ. Θεοδωράκη

Η τιμητική πλακέτα που το ΔΣ του Σ.τ.Α. ετοίμασε να προσφέρει στον Μ. Θεοδωράκη, πρώτο πρόεδρο του Ιδρύματος
Η τιμητική πλακέτα που το ΔΣ του Σ.τ.Α. ετοίμασε να προσφέρει στον Μ. Θεοδωράκη, πρώτο πρόεδρο του Ιδρύματος
Ηταν μια «μεγάλη» βραδυά αυτή, το Σάββατο 26 Γενάρη, στο «Σπίτι του Αγωνιστή», όπου διοργανώθηκε μια μοναδική εκδήλωση τιμής - μουσικο-φιλολογική βραδιά με τη ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ του Γιάννη Ρίτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη (Θεατρικό αναλόγιο) - αφιερωμένη στο μεγάλο κομμουνιστή ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο και τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος και τιμήθηκε για την προσωπική του συνεισφορά, ως πρώτος πρόεδρος του Ιδρύματος Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «Το Σπίτι του Αγωνιστή», που φιλοξενεί ηλικιωμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Να σημειωθεί πως ο Μ. Θεοδωράκης έχει προσφέρει στο Ιδρυμα και το χρηματικό ποσό του Βραβείου «Λένιν», που του είχε απονεμηθεί το 1983. Ο ίδιος - αν και το ήθελε όπως είπε - δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Ετσι, η όμορφη τιμητική πλακέτα που ετοίμασε το Ιδρυμα θα του επιδοθεί, αργότερα από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Κώστα Μαραγκουδάκη.

Στην εκδήλωση τιμής, παραβρέθηκε η κόρη του Ποιητή, Ερη Ρίτσου, την οποία με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκαν οι φιλοξενούμενοι στο Ιδρυμα και οι φίλοι που στηρίζουν το «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» που κατέκλυσαν όλους τους χώρους του Σπιτιού, όπου έγινε η εκδήλωση. Στην επιτυχία της εκδήλωσης, βεβαίως, συνέβαλαν, πρώτοι απ' όλους: Τα μέλη της Λαϊκής Σκηνής «ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ» Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας, που απάγγειλαν την ποιητική σύνθεση «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου, και το μουσικό σύνολο «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ» που τραγούδησε τα τραγούδια της Ρωμιοσύνης σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Μια αγκαλιά λουλούδια από τον Πρόεδρο του Σ.τ.Α. Κ. Μαραγκουδάκη στην Ερη Ρίτσου, κόρη του Ποιητή της Ρωμιοσύνης που παραβρισκόταν στην εκδήλωση
Μια αγκαλιά λουλούδια από τον Πρόεδρο του Σ.τ.Α. Κ. Μαραγκουδάκη στην Ερη Ρίτσου, κόρη του Ποιητή της Ρωμιοσύνης που παραβρισκόταν στην εκδήλωση
Εργο - βιογραφικό σημείωμα του Γιάννη Ρίτσου διάβασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κορινθίας Μενέλαος Μενελάου και εργο-βιογραφικό σημείωμα του Μίκη ανέγνωσε ο Αλέξανδρος - Σωτήριος Ντόβας. Τη Σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Θανάσης Ν. Καραγιάννης.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Ρεγγίνα Αντωνέλου. Ενώ παρουσιάστηκαν και διαφάνειες - βίντεο με σκηνές από τη ζωή και τη δράση των Γιάννη Ρίτσου και Μίκη Θεοδωράκη.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Μαραγκουδάκης τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και υπενθύμισε πως το «Σπίτι του Αγωνιστή» ιδρύθηκε με απόφαση του ΚΚΕ, το οποίο και το στηρίζει οικονομικά, και στο πρώτο ΔΣ του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ», συμμετείχαν ο, τότε, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης και οι: Μίκης Θεοδωράκης, Νίκανδρος Κεπέσης, Βάσος Γεωργίου, Δημήτρης Σοφιανόπουλος, Γιάννης Χαρατσίδης, Βασίλης Πουλάς, Γιάννης Τριανταφύλλου και Τάκης Παπανικολάου. Μόνος επιζών είναι ο Μ. Θεοδωράκης στον οποίο και ευχήθηκε μακροημέρευση και συνέχιση της μεγάλης προσφοράς του στο λαϊκό μας πολιτισμό. Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι, στη συνέχεια, συμμετείχαν στα ΔΣ του Ιδρύματος και συνέβαλαν στην καλή λειτουργία του σε όφελος των ηλικιωμένων αγωνιστών που φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται στο Σπίτι.

Ο χώρος της εκδήλωσης, τελικά, αποδείχτηκε πολύ μικρός για να χωρέσει τον κόσμο που κατέκλεισε το
Ο χώρος της εκδήλωσης, τελικά, αποδείχτηκε πολύ μικρός για να χωρέσει τον κόσμο που κατέκλεισε το "ΣΠΙΤΙ του ΑΓΩΝΙΣΤΗ" για να παρακολουθήσει την εκδήλωση τιμής στο Γ. Ρίτσο και το Μ. Θεοδωράκη.
Τέλος, έκανε έκκληση σε όσους μπορούν να ενισχύουν το Ιδρυμα, προκειμένου να συνεχίσει το έργο του για περίθαλψη ηλικιωμένων αγωνιστών που τόσα έχουν προσφέρει στον αγώνα και, στο τέλος της ζωής τους, έχουν ανάγκη από φροντίδα, καθώς η κρατική φροντίδα στην τρίτη ηλικία είναι ανύπαρκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ