Τρίτη 29 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΙΝΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Επίθεση καταστολής της κινητοποίησης ενάντια στα διόδια!

Με τα ΜΑΤ και κάνοντας χρήση χημικών η κυβέρνηση χτύπησε χτες το μεσημέρι τον εργαζόμενο λαό που αγωνίζεται ενάντια στη λειτουργία σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο της Πιερίας. Απέδειξε για άλλη μια φορά πως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών - στη συγκεκριμένη περίπτωση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» - με κάθε τρόπο. Στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής η Αστυνομία προχώρησε σε 11 συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 2 ανήλικοι, μαθητές λυκείου και 2 που νοσηλεύονται φρουρούμενοι με προβλήματα υγείας, στο νοσοκομείο. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο Αυτόφωρο για να δικαστούν, σήμερα, στις 11 το πρωί. Φορείς και κάτοικοι της περιοχής καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια την ώρα του Αυτοφώρου, ενώ η ΕΛΜΕ Πιερίας και ο Σύλλογος Δασκάλων προκήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας, καθώς ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και εκπαιδευτικοί.

Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και η ΟΓΕ οργανώνουν συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, ενάντια στην κρατική καταστολή και την αστυνομική βία κατά του αγωνιζόμενου λαού που δέχθηκε την επίθεση των ΜΑΤ.

Το χρονικό

Στις 10 το πρωί συγκεντρώθηκαν στο σταθμό διοδίων στο Αιγίνιο εκατοντάδες εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές, από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, φορείς και κάτοικοι της περιοχής της Πιερίας και ιδιαίτερα του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, στα όρια του οποίου βρίσκεται ο σταθμός διοδίων. Μαζικά και μαχητικά εμπόδισαν την έναρξη λειτουργίας των διοδίων, επιβάλλοντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, ο οποίος χαιρέτησε τον αγώνα τους και κάλεσε το λαό να κλιμακώσει την πάλη του ενάντια στην πολιτική που γεννά τα χαράτσια, ανάμεσα στα οποία και των διοδίων. Σε αγώνα για δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια που θα ανήκουν στο λαό και θα αποδίδονται για χρήση δωρεάν.

Οι διαδηλωτές αποφάσισαν να συνεχίσουν επ' αόριστο τον αποκλεισμό και καθόρισαν βάρδιες περιφρούρησης. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί από νωρίς το πρωί, κατ' εντολή κυβέρνησης και επιχειρηματιών, λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι επιτέθηκαν με χημικά και ρόπαλα για να διαλύσουν την κινητοποίηση και να επιβάλουν τη λειτουργία των διοδίων.

Διάβημα διαμαρτυρίας στον επιθεωρητή Βόρειας Ελλάδας της Αστυνομίας πραγματοποίησε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Κατήγγειλε την απρόκλητη επίθεση της Αστυνομίας και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Λίγο αργότερα παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας πραγματοποίησαν η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, σωματεία, φορείς και κάτοικοι απαιτώντας την απελευθέρωση των 11 συλληφθέντων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι διαδηλωτές από τη Λεπτοκαρυά που νωρίτερα το πρωί είχαν επιβάλει την ελεύθερη διέλευση στα πλευρικά διόδια της Λεπτοκαρυάς, που θα έμπαιναν επίσης σε λειτουργία χτες.

Η κινητοποίηση στα διόδια του Αιγινίου συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, καθώς ολοένα και περισσότεροι συγκεντρώνονταν αποφασισμένοι να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα.

Υπεράσπιση της επίθεσης από την κυβέρνηση!

Τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την έναρξη της λειτουργίας νέων διοδίων στο Αιγίνιο της Κατερίνης κατήγγειλε, χτες, στη Βουλή στο περιθώριο Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης.

Ο βουλευτής τόνισε ότι υπάρχει συνολική πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για την πολιτική της καταστολής αλλά ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ουσιαστικά κάλυψε την επιχείρηση καταστολής ισχυριζόμενος ότι προέχει «το δημόσιο συμφέρον για την ελεύθερη πρόσβαση στη συγκοινωνία».

Στους ισχυρισμούς του υφυπουργού απάντησε ο Θ. Κωνσταντινίδης τονίζοντας ότι οι κάτοικοι που κινητοποιήθηκαν όχι μόνο δεν εμπόδισαν το δικαίωμα στη μετακίνηση αλλά, αντίθετα, το υπερασπίστηκαν αφού στάθηκαν στο πλευρό αυτών που χαρατσώνονται άγρια και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ που τους επιτέθηκαν με αγριότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ