Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Για τα προβλήματα στα κολυμβητήρια Θεσσαλονίκης

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν -λόγω της υποχρηματοδότησής τους, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις- τα δύο μεγάλα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης, «Ποσειδώνιο» και «Εθνικό», κατέθεσε χτες το ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, απευθύνονται προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Αρβανιτόπουλο, και Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ζητώντας να παρθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των κολυμβητηρίων.

Το κείμενο της Ερώτησης, αναφέρει: «Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης, το "Ποσειδώνιο" και το "Εθνικό", που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Προβλήματα τα οποία δημιουργούν έντονη ανησυχία για το μέλλον τους και οφείλονται την υποχρηματοδότησή τους από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο καθώς οι πιστώσεις του κράτους προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουν μειωθεί στο 50% από το 2011. Γίνεται φανερό ότι η οικονομική πολιτική και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης στο χώρο του Αθλητισμού έχει σα στόχο η κρατική επιχορήγηση να καλύπτει μόνο τις ανελαστικές δαπάνες και οι υπόλοιπες δαπάνες να καλύπτονται από πόρους των ίδιων των φορέων.

Ηδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΕΚΟ και για το φυσικό αέριο είναι τεράστιες. Ταυτόχρονα σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, εργατοτεχνίτες, φύλακες, υδραυλικούς, που σε συνδυασμό με την ελλιπή συντήρηση λόγω της μη ύπαρξης κονδυλίων έχει ως συνέπεια να κινδυνεύει η υγεία και ασφάλεια των αθλούμενων και εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί πως από τους 80 και πλέον εργαζόμενους στα κολυμβητήρια αυτά έχουν μείνει μόνο 11 εκ των οποίων οι 4 συνταξιοδοτούνται σύντομα.

Επίσης, εξαιτίας της συνεχούς υποχρηματοδότησης ενισχύεται η ανταποδοτική λειτουργία των κολυμβητηρίων με το κόστος να μετακυλίεται στους γονείς και τους αθλητές, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν με την ώρα ή το μήνα. Κόστος το οποίο επιβαρύνει το ήδη λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών από την ασκούμενη αντεργατική κυβερνητική πολιτική, με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον αναγκαστικό αποκλεισμό πολλών αθλητών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους 3.000 αθλητές έχουν μείνει λιγότεροι από 500, σύμφωνα με δηλώσεις υπευθύνων.

Η σχεδιαζόμενη δε από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, παραχώρηση και των δύο αυτών κολυμβητηρίων στους Δήμους ή στην Περιφέρεια και με δεδομένο τη δραματική συρρίκνωση της χρηματοδότησης και των ΟΤΑ από το κράτος, μόνο περεταίρω επιδείνωση της κατάστασης αυτής μπορεί να επιφέρει.

Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα περιφερειακά δημοτικά κολυμβητήρια.

Επειδή η αρνητική αυτή εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία να στερηθούν το -αναγκαίο για την υγεία και την προσωπικότητα τους- δικαίωμα στην άσκηση και τη φυσική αγωγή και ακόμα περισσότερο τα άτομα που έχουν ανάγκη την κολύμβηση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Να συνεχιστεί και να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τα κολυμβητήρια "Ποσειδώνιο" και "Εθνικό" ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του σχεδιασμού τους με στόχο την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για άθληση;

Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ασφαλή συντήρηση και λειτουργία των κολυμβητηρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ