Την κατηγορηματική αντίθεση στη μετατροπή του αθλητικού κέντρου σε επιχείρηση εκφράζουν με κοινό τους ψήφισμα 18 σωματεία
Συγκεκριμένα η Επιτροπή Διοίκησης του ΕΑΚΚ ζητά τη μηνιαία καταβολή από τα σωματεία και τους αθλούμενους ως αντίτιμο για χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από 50 ευρώ και φτάνει μέχρι 250 ευρώ το μήνα. Ουσιαστικά τα ερασιτεχνικά σωματεία που φυτοζωούν και μαραζώνουν οικονομικά, οι γονείς των αθλητών που ματώνουν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα καλούνται να «τσοντάρουν» στη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΕΑΚΚ. Να πληρώσουν τα «σπασμένα» της υποχρηματοδότησης, αφού τα κρατικά κονδύλια στο παραπάνω αθλητικό κέντρο όπως και συνολικά στον τομέα του αθλητισμού θυσιάζονται μαζί με άλλες κοινωνικές παροχές και λαϊκά δικαιώματα στο βωμό στήριξης της επιχειρηματικής κερδοφορίας.
Αποτέλεσμα αυτής της εχθρικής και για το λαϊκό αθλητισμό πολιτικής είναι ότι στο ΕΑΚΚ δεν έχουν αποδοθεί εδώ και 4 μήνες ούτε ακόμη και αυτά τα προβλεπόμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό πετσοκομμένα κρατικά κονδύλια. Οι συνέπειες αποτυπώνονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στο κολυμβητήριο που ανέστειλε τη λειτουργία, αφού δεν υπάρχει πετρέλαιο για τη θέρμανση οδηγώντας έτσι στη διακοπή της άθλησης για ένα σημαντικό αριθμό αθλητών. Λόγω της τραγικής αυτής κατάστασης η ομάδα του πόλο που βρίσκεται στην Α1 αναγκάστηκε να «ξενιτευτεί» και να δίνει τα παιχνίδια της στην Αθήνα. Οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αλλά και την ασφάλεια και την υγιεινή των αθλητών, αφού έχουν απομείνει μόλις 7 εργαζόμενοι από τους 19 που προβλέπονται. Λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως ηλεκτρολόγου, υπάρχει μόλις μια καθαρίστρια, η δε ιατρική κάλυψη εξαντλείται σε μια νοσοκόμα αποσπασμένη. Και όλα αυτά για ένα αθλητικό κέντρο που, σύμφωνα με ένα συνέδριο γυμναστών του νησιού πριν 2 χρόνια, οι αθλητές που έκαναν χρήση των εγκαταστάσεών του (2 κλειστά γυμναστήρια, κλειστό κολυμβητήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου και στίβος, χώροι για άλλες αθλοπαιδιές) σε καθημερινή βάση έφταναν τα 1.300 με 1.500 άτομα, ενώ δραστηριοποιούνται πάνω από 20 σωματεία.
Η τελευταία εξέλιξη με το χαράτσι που επιδιώκεται να επιβληθεί στα σωματεία, κατ' επέκταση σε γονείς και αθλητές, για τη χρησιμοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚΚ, δεν είναι ένα συμβολικό ποσό όπως επιδιώκεται σκόπιμα να περάσει στις λαϊκές συνειδήσεις. Εχει αντίκτυπο στα συμπιεζόμενα λαϊκά εισοδήματα, συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, αποτελεί ακόμη ένα βήμα για τη μετατροπή των κρατικών αθλητικών εγκαταστάσεων σε ανώνυμες εταιρείες όπου ο έχων πληρώνει για να μπορέσει να αθληθεί.
Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην προσπάθεια μετατροπής του ΕΑΚΚ σε επιχείρηση, διεκδικώντας την απαραίτητη χρηματοδότηση για την εύρυθμη λειτουργία του, τη στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό και τις αντίστοιχες ειδικότητες εκφράζουν με σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας 18 σωματεία που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΚ. Απαιτούν επίσης τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιών και την επιχορήγηση των αθλητικών συλλόγων για την αυτόνομη και αξιοπρεπή λειτουργία τους, κόντρα στην ανεύρεση «χορηγών» που θα καθορίζουν το περιεχόμενο και την ποιότητα των αθλητικών παροχών στη νεολαία.