Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΔΕΔΥ
Συνάντηση για Ταμεία και εργαζόμενους ΙΚΑ

Ούτε η ένταξη στο ενιαίο επικουρικό ούτε η μετατροπή των Ταμείων σε επαγγελματικά είναι η λύση. Διέξοδος μόνο ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με αναβαθμισμένες παροχές
Ούτε η ένταξη στο ενιαίο επικουρικό ούτε η μετατροπή των Ταμείων σε επαγγελματικά είναι η λύση. Διέξοδος μόνο ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με αναβαθμισμένες παροχές
Η ένταξη ή μη του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ) που θεσμοθέτησε ο 4052/2012, το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ (ταμείο εφάπαξ) και το ζήτημα με τους εργαζόμενους του ΙΚΑ που βρίσκονται υπό απόλυση, ήταν τα κύρια θέματα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας, Ι. Βρούτση με την ΑΔΕΔΥ.

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία ακόμα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα εντάξει στο ΕΤΕΑ όσα Ταμεία δεν έχουν ζητήσει με αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας τη μη ένταξής τους. Μεταξύ των Ταμείων που θα ενταχθούν θα είναι και το ΤΕΑΔΥ.

Η μη ένταξη ενός Ταμείου στο ΕΤΕΑ το οδηγεί στη μετατροπή του σε επαγγελματικό ταμείο. Ομως και το ΕΤΕΑ και τα επαγγελματικά που θα γίνουν θα λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, αφού οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν μόνο το ύψος των εισφορών που θα δίνουν αλλά όχι τι σύνταξη θα πάρουν και αν θα την πάρουν.

Η εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ επεσήμανε ότι η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι των αντιασφαλιστικών πολιτικών όλων των προηγούμενων χρόνων. Επίσης, ότι οι ταξικές δυνάμεις είναι κατηγορηματικά αντίθετες και στη μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά, ζητούν την κατάργηση του νόμου και πως στόχος πάλης είναι ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αντίστοιχο των λαϊκών αναγκών.

Για το ζήτημα των εργαζομένων στο ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι θα δρομολογηθούν άμεσα οι προσλήψεις των επιτυχόντων στο διαγωνισμό 8Κ του ΑΣΕΠ και ότι θα δρομολογηθεί με κάθε μέσο - σεβόμενοι τις δικαστικές αποφάσεις - η διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που ήδη έχουν προσληφθεί μέσω του διαγωνισμού 9Κ. Μια δήλωση που δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό καθώς η δικαστική απόφαση προβλέπει ότι οι προσλήψεις του 9Κ είναι παράνομες.

Τέλος, για το ΤΠΔΥ ο υπουργός δήλωσε πως μέσα στο 2013 θα καταβληθεί το εφάπαξ σε 40 χιλιάδες δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις δικαιούχων ξεπερνούν σήμερα τις 60 χιλιάδες!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ