Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «HELLENIC STEEL»
Σε διαθεσιμότητα ενός μήνα 300 εργαζόμενοι

Χωρίς ούτε Γενική Συνέλευση η διοίκηση του Σωματείου αποδέχτηκε την απαίτηση της εργοδοσίας υιοθετώντας τους εκβιασμούς της

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από χτες και μέχρι τις 14 Γενάρη, οι εργαζόμενοι του χαλυβουργείου της «HELLENIC STEEL» στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν σήμερα από την υποχρεωτική άδεια που τους είχε δώσει η εργοδοσία και παραλάμβαναν το χαρτί της διαθεσιμότητας.

Το ΔΣ του σωματείου, χωρίς προηγούμενη ΓΣ, αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της εργοδοσίας για διαθεσιμότητα, υιοθετώντας τον εκβιασμό της πως αν δεν αποδεχθούν τη διαθεσιμότητα θα επιβάλει στους εργαζόμενους εκ περιτροπής εργασία.

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η επίθεση της εργοδοσίας και ενώ η ιταλική μητρική εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, επικαλούμενη διαφορές της με την ιταλική δικαιοσύνη, η εργοδοτική πλειοψηφία του Σωματείου εξακολουθεί να καθησυχάζει τους εργαζόμενους, μεταφέροντας τις «διαβεβαιώσεις» της διεύθυνσης πως το εργοστάσιο δεν θα κλείσει και το πρόβλημα που υπάρχει θα ξεπεραστεί πολύ σύντομα.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι, μήνες τώρα, δέχονται το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο, με αναγκαστικές άδειες, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, μειώσεις κλπ.

Στην ενημερωτική συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, παραβρέθηκαν στελέχη του ΠΑΜΕ και προειδοποίησαν τους εργάτες πως οι μέχρι τώρα υποχωρήσεις δεν σώζουν την κατάσταση, αντίθετα, τους κάνουν ακόμα πιο φθηνούς και ευκολότερη την «τελική λύση» της εταιρείας.

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή τους οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης και Μετάλλου του ΠΑΜΕ, καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην υποχωρήσουν σε κανέναν εκβιασμό.

Αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Τις αποφάσεις να παίρνει η γενική συνέλευση των εργαζόμενων και μόνον. Να εκλεγεί τώρα Επιτροπή Αγώνα με πλατιά συμμετοχή των συναδέλφων που θα λογοδοτεί στη συνέλευση.

Καμιά συναίνεση σε αναγκαστικές άδειες, διαθεσιμότητες, απολύσεις, μειώσεις.

Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι φορτώσεις για εξαγωγές. Είναι περιουσία των εργαζόμενων που δεν πρέπει να φύγει. Να περιφρουρηθεί το εργοστάσιο.

Αγωνιστικός συντονισμός με τα εργοστάσια του κλάδου και της περιοχής.

Το ζήτημα του Χαλυβουργείου να γίνει υπόθεση των εργαζόμενων της περιοχής.

Να αναλάβει την ευθύνη το κράτος.

Το ξεκαθαρίζουμε: κρατικοποιήσεις γίνονται και σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Τίποτα δεν σώζουν από θέσεις δουλειάς, δικαιώματα, λαϊκά συμφέροντα. Στα δύσκολα, "ξεφορτώνουν" τους ιδιώτες και τους τις επιστρέφουν στην "ανάπτυξη". Αυτό είναι το κράτος των μονοπωλίων που άλλωστε πρωτοστατεί το ίδιο σε απολύσεις, σε αντεργατική νομοθεσία.

Η εταιρεία επιδοτήθηκε αδρά, δανειοδοτήθηκε, φοροαπαλλάχθηκε για τις εξαγωγές της από το κράτος, από τα λεφτά των φορολογούμενων. Είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, για όλους τους κλάδους (οικοδομή, μεταλλουργία, ναυπηγική κλπ.). Είναι περιουσία των εργαζόμενων, όλου του λαού. Οσο παραμένει σε ιδιώτες, δεν διασφαλίζει τίποτα σε εργαζόμενους και οικονομία. Η κοινωνικοποίησή της μέσα σε μια άλλη, λαϊκή οικονομία όχι των ιδιωτικών κερδών και της ατομικής ιδιοκτησίας αλλά της κεντρικά σχεδιασμένης ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας και των εργαζόμενων, μπορεί να την κάνει βασικό πυρήνα ανάπτυξης. Η κοινωνικοποίησή της, στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής είναι η μόνη λύση.

Το επιτρέπει η κυβέρνηση; Το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση; Το θέλει καμιά πολιτική δύναμη (δεξιά, κεντρώα ή "αριστερή") που ορκίζεται σ' αυτήν; ΟΧΙ.

Καμία εμπιστοσύνη σε εχθρούς και "φίλους". Πολλοί θα εμφανιστούν που έλειπαν επιδεικτικά όλο αυτό το διάστημα. Κατηγορούσαν το ΠΑΜΕ ότι "αναστατώνει" τους εργαζόμενους. Τώρα θα υπόσχονται "λύσεις" για να τις ξεχάσουν λίγο αργότερα, όταν θα καταλάβουν κι αυτοί ότι "παρέλαβαν καμένη γη" ή ότι δεν "επιτρέπει η Ευρώπη".

Να απαντήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι:

Δεν επιτρέπουμε καμιά κυβέρνηση, κανένα μονοπώλιο, καμιά Ευρωπαϊκή Ενωση ή πολιτική δύναμη που ορκίζεται σ' αυτήν, να ορίζει και να καταστρέφει τη ζωή μας.

Τα εργοστάσια κτίστηκαν από τους εργάτες, πληρώθηκαν από το λαό.

Σ' αυτούς ανήκουν.

Αυτοί πρέπει να τα πάρουν στα χέρια τους.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ θα βρίσκεται στο πλάι των εργαζόμενων. Θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι της πόλης, ενάντια σ' ένα ακόμα έγκλημα των καπιταλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ