Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συρρικνώνουν την Ειδική Αγωγή

Συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη διά βίου μάθηση, που μεταξύ άλλων καταργεί τις μονάδες Ειδικής Αγωγής

Πλήθος διατάξεων που έχουν ως βασική κατεύθυνση την ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή της Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής στην κυρίαρχη αντιεκπαιδευτική πολιτική, με συρρίκνωση μεταξύ άλλων του μόνιμου προσωπικού και με εμπορευματοποίηση του δικαιώματος στη μόρφωση, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, έκανε ειδική μνεία στα όσα προβλέπει για την Ειδική Αγωγή τονίζοντας ότι προωθούνται αντιεπιστημονικές και απαράδεκτες ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο των σχολείων Ειδικής Αγωγής, όπως καταγγέλλουν οι φορείς και οι ενώσεις που ασχολούνται με την εκπαίδευση αυτών των παιδιών. Η κυβέρνηση στέλνει τα παιδιά αυτά στα γενικά σχολεία και διαχέει εκεί και το εκπαιδευτικό προσωπικό, κάτι που πρακτικά σημαίνει συρρίκνωση της Ειδικής Αγωγής στα πλαίσια μιας γενικότερης φιλοσοφίας που αμφισβητεί και τον ίδιο το ρόλο και την ύπαρξη των ειδικών σχολείων.

Με βάση τα παραπάνω, συνέχισε ο Γ. Γκιόκας, τυπικά θα παραμείνουν ειδικά σχολεία αλλά ουσιαστικά αφήνονται στην τύχη τους με αποψιλωμένο προσωπικό και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δε θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν ποτέ.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για τη «διά βίου μάθηση» τόνισε ότι με τη συνακόλουθη πιστοποίηση προσόντων έχουμε ουσιαστικά μια διαδικασία επανακατάρτισης ανθρώπων που θα περιπλανώνται εργασιακά χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Ο βουλευτής κατήγγειλε τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στη φοιτητική μέριμνα με τη χρόνια υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα ολοένα και λιγότεροι φοιτητές να έχουν πρόσβαση στις εστίες και τις λέσχες σίτισης, και είπε ότι στόχος είναι η εμπορευματοποίηση και αυτού του τομέα προκειμένου το κράτος να απεμπλακεί από τη χρηματοδότηση.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, τόνισε ότι θα υπάρξει συνολική ρύθμιση για την Ειδική Αγωγή και ισχυρίστηκε ότι η διεύθυνση της Ειδικής Αγωγής όχι μόνο δε θα καταργηθεί αλλά θα ενισχυθεί.

Αναφερόμενος στη φοιτητική μέριμνα είπε ότι για σίτιση και στέγαση οι δικαιούχοι από 57.000 ανήλθαν στις 100.000 και ισχυρίστηκε ότι γίνονται προσπάθειες να αυξηθούν και άλλο γιατί αυξάνονται και τα αιτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ