Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Νέο πετσόκομμα στα δικαιώματα των αναπήρων

Παρέμβαση του ΚΚΕ, χτες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Το νέο σύστημα πιστοποίησης των συντάξεων αναπηρίας «είναι ένα εργαλείο στα χέρια σας για να μειωθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τον ανάπηρο κόσμο», επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, τοποθετούμενος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου υπήρξε ενημέρωση για το θέμα από το υπουργείο Απασχόλησης.

Ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο νέο σύστημα πρέπει «να καταβάλλονται τα επιδόματα κανονικά και οι ανάπηροι να έχουν δωρεάν περίθαλψη και όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα που έχουν ανάγκη», αφού «ακόμα και σε αυτά έχει αυξηθεί η συμμετοχή των αναπήρων». Ξεκαθάρισε πως «δεν πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις μέχρι να κριθεί η αναπηρία» ιδίως «όταν δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάποια δουλειά» προκειμένου να εργαστούν οι δικαιούχοι. Αναφερόμενος στις διαδικασίες πιστοποίησης έθεσε το ερώτημα, «όταν έχουν κριθεί κάποιοι ανάπηροι δύο φορές 67% πώς είναι δυνατόν τώρα στο ΚΕΠΑ (κέντρο πιστοποίησης) να κρίνονται ανάπηροι κατά 55%;», μέτρο που οδηγεί σε μείωση της αναπηρικής σύνταξης. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σημείωσε ότι σήμερα «έχουμε ανθρώπους που τους ζουν οι γείτονες και οι συγγενείς τους. Τους έχει κοπεί η σύνταξη και το προνοιακό επίδομα και είναι στο περίμενε», ενώ περιορίζονται και οι παροχές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «μέσα από την πολιτική των περικοπών μια οικογένεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αναπηρίας. Ενα παιδί με αυτισμό θέλει 1.700 ευρώ φάρμακα το μήνα, εσείς όμως δεν τα δικαιολογείτε».

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, υπερασπίστηκε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «μιλάμε για εξορθολογισμό» μιας και «υπάρχουν άνθρωποι που εξαπάτησαν το σύστημα». Δήλωσε ότι το υπουργείο εξετάζει και μέτρα όπως οι «άπαξ κρίσεις για κάποιες βαριές περιπτώσεις», ενώ βρίσκεται σε διαβούλευση με τους φορείς των αναπήρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μπει τέλος στις «σφαγές» των ΚΕΠΑ(2014-10-01 00:00:00.0)
Προάγγελος περικοπών σε επιδόματα και συντάξεις(2011-09-28 00:00:00.0)
Προάγγελος περικοπών(2011-09-07 00:00:00.0)
Αντίσταση στον ακρωτηριασμό των αναπηρικών συντάξεων(2011-09-07 00:00:00.0)
Υπουλος ψευτοκαυγάς(2011-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ