Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Χειμώνας μπροστά, καιρός για μελέτη

Ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά και παρά τις προσευχές να μην είναι άγριος η έλευσή του καταγράφει ήδη θύματα. Οχι στην παγωμένη βόρεια Ευρώπη, αλλά εδώ στην «ηλιόλουστη» γειτονιά μας. Η τραγωδία με τα τρία παιδιά που κάηκαν στην Καβάλα, συνδέεται με το γεγονός της αύξησης της τιμής του πετρελαίου κατά 40%, που ανάγκασε την οικογένεια στη θέρμανση με ξυλόσομπα.

Αυτό που δε θα καταγράψουν οι ειδήσεις είναι οι θάνατοι από κρύο των γερόντων που φέτος δε θα ανάψουν ούτε ηλεκτρικά καλοριφέρ στις πολυκατοικίες όπου δεν αγόρασαν πετρέλαιο.

Αντίθετα ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρατικών εσόδων καθώς οι μισθωτοί προκαταβάλλουν φόρους πριν ακόμα πιάσουν στα χέρια το μισθό. Με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών αναδεικνύονται στους καλύτερους πελάτες της εφορίας.

***

«Το σύστημα είναι χωρίς γιατρειά» λέει η γνωστή παρομοίωση. Τώρα γίνεται και κυριολεξία. Η είδηση ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους είναι ψευδής. Υπάρχουν φάρμακα που αν δεν είσαι ο γιος του Λάτση δεν τα αγοράζεις, απλά πεθαίνεις... Γεγονός που για το αστικό κράτος σημαίνει απαλλαγή από ένα έξοδο, τη συντήρηση αυτών των ανθρώπων. Για τις λαϊκές δυνάμεις ένα ακόμα καμπανάκι συναγερμού.

***

Κατανοητή η ανησυχία στα αστικά επιτελεία για την αμερικανική οικονομία. Στην εργατική τάξη οι σχετικές ειδήσεις και αναλύσεις προσθέτουν γνώση για τα όρια του συστήματος, της επιτρέπουν να προσθέσει στην εμπειρία της μερικές ακόμα αποδείξεις για το αναπότρεπτο της αναγκαίας ανατροπής. Που δεν μπορεί να έρθει μόνη της, χρειάζεται τη - σ' αυτήν την κατεύθυνση - δράση του επαναστατικού κινήματος.

***

Μετά την Ιρλανδία, που έχει προβληθεί ως οικονομικό θαύμα ήρθε και η σειρά της Ελλάδας σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς. Οτι και στις δύο χώρες οι εργαζόμενοι γονατίζουν είναι απλά η απόδειξη για το τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη.

Το πρόβλημα μ' αυτού του είδους την ανάπτυξη είναι ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει χωρίς συμμάχους. Μετά τον Ολάντ που από ελπίδα έγινε συνώνυμο της κατάρας για τους Γάλλους εργάτες, σειρά μιας άλλης ελπίδας, του Μόντι, να καταγγέλλεται ότι οδήγησε τα πράγματα στο όριό τους.

Γεγονότα που αναγκάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητούν συμμάχους σε φιλικά δείπνα. Αυτό έλειπε, να σταματήσουν τις κοινωνικές συναναστροφές. Ουδείς ψόγος για το δείπνο στη Γλυφάδα. Οπως επίσης καταγράφεται ως φυσιολογική η ανέλιξη - αυτήν την περίοδο - πλειάδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε διευθυντικές θέσεις του Δημοσίου.

***

Ασχετο: Μ' ένα κείμενο «καρμπόν» υποδέχτηκε ο αστικός Τύπος τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο. Τα απογευματινά φύλα της Δευτέρας, αναμάσησαν το πρωτότυπο που υπήρχε στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» όπου με την υπογραφή του Σταυρόπουλου, παρουσιάστηκαν αναγνωρίσιμα ως προς την πατρότητά τους σημεία «κριτικής». Με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε κανένα κείμενο, κανένας από τους αρθρογράφους δεν μπήκε στον κόπο να αντικρούσει έστω και μία θέση, αλλά καταφεύγουν σε εκτιμήσεις για θέσεις που απλά, κατά την προσφιλή τους προπαγανδιστική τακτική, τις διαστρεβλώνουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικά τους τα σαλόνια...(2013-12-03 00:00:00.0)
Καβγάδες για το «πάπλωμα»(2013-11-23 00:00:00.0)
Διάβαζε ανάποδα, κάνε το ίσιο(2013-07-13 00:00:00.0)
ΧΕΡΙ - ΧΕΡΙ...(2012-06-15 00:00:00.0)
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις καταγραφές των δημοσκοπήσεων(2008-02-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ