Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Καλούν σε ταξική ανασυγκρότηση του ναυτεργατικού κινήματος

Παρέμβαση με αφορμή το 28ο συνέδριο της ΠΝΟ που ξεκινά τη Δευτέρα

Από πρόσφατη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων του κλάδου
Από πρόσφατη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων του κλάδου
Με χαρακτηριστικό την παραχάραξη της θέλησης των ναυτεργατών, για την υπεράσπιση των εφοπλιστικών συμφερόντων, αρχίζει τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη το 28ο συνέδριο της ΠΝΟ, από το οποίο θα γίνει η εκλογή αποκλειστικά και μόνο του γενικού γραμματέα. Πρόκειται για ένα συνέδριο που στηρίζεται στο χουντικό, αναχρονιστικό καταστατικό και στη νοθεία.

Θα συμμετάσχουν 75 αντιπρόσωποι εκλεγμένοι, άλλοι με απλή αναλογική και άλλοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα. Το «σώμα» θα υπόκειται σε περιορισμό που προβλέπει ότι από κάθε σωματείο μπορούν να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι που δε θα ξεπερνούν το 1/10 του συνόλου των αντιπροσώπων στο συνέδριο. Με βάση αυτόν τον περιορισμό η ΠΕΜΕΝ - ένα από τα πιο μαζικά ναυτεργατικά συνδικάτα - από 26 αντιπροσώπους που εκλέγει, στο συνέδριο θα «νομιμοποιηθούν» οι 11!

Χτες έγινε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης της. Διαδικασία - παρωδία, αφού η Εκτελεστική Επιτροπή, και η διοίκηση της ΠΝΟ, δεν ελέγχεται, δεν εκλέγεται. Είναι εξ οφίτσιο οι πρόεδροι των 14 σωματείων - μελών της ΠΝΟ.

Σε δελτίο Τύπου των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζεται: «Η δράση της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και οι στόχοι δράσης δεν παρεκκλίνουν από τη γραμμή υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου γενικά και του εφοπλιστικού κεφαλαίου ιδιαίτερα».

Επισημαίνει για τις δυνάμεις που πλειοψηφούν ότι προωθούν «με τους εφοπλιστές και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους εργάτες χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση». Στις δυνάμεις αυτές «είναι και αυτοί που δηλώνουν "αριστερά" και "Αυτόνομη Παρέμβαση" και στην πράξη υπογράφουν ΣΣΕ αίσχος, με μείωση πάνω από 15%, όπως η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων που η ΑΠ είναι πλειοψηφία» δίνοντας το πάτημα στους ακτοπλόους εφοπλιστές να απαιτήσουν μείωση 15% των αποδοχών των ναυτεργατών, τη μείωση κατά 30% των οργανικών συνθέσεων. Ενώ όταν οι ναυτεργάτες απεργούσαν διεκδικώντας «το δικαίωμα στη δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα ενάντια στην άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια έλεγαν ότι αυτά είναι "εξαλλοσύνες" (Αλ. Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ)».

Τονίζεται ότι τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, οι δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, του ΠΑΜΕ, «έχουν σφυρηλατήσει στο δρόμο του αγώνα την ενότητα με τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, στη βάση της αντιμετώπισης της βάρβαρης επίθεσης που δέχονται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου».

«Οι ναυτεργάτες γνωρίζουν ποιοι οργάνωσαν, πρωτοστάτησαν, περιφρούρησαν τους απεργιακούς αγώνες (...) γνωρίζουν τους υπονομευτές, τους προβοκάτορες, τους απόντες».

Καλούν «να προχωρήσουμε στην ταξική ανασυγκρότηση του ναυτεργατικού - εργατικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε (...) Οι αγώνες είναι μπροστά μας και εκεί θα κριθούμε όλοι μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ