Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Η γιορτή συνεχίζεται και επεκτείνεται!

Το 15χρονο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ως ανήσυχος «έφηβος», δεν πτοείται από την εποχή. Αντιθέτως, απαντά στην επίθεση κατά των δικαιωμάτων και της συνείδησης του λαού, επεκτείνοντας τις φετινές εκδηλώσεις του και στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Μαζί του και η 12η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio», με ταινίες παιδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό! Ολα αυτά, στον Πύργο, από 1 - 8 του Δεκέμβρη.

«Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και οι μειώσεις των επιχορηγήσεων προς το φεστιβάλ, δε μας οδηγούν σε παραίτηση. Αντίθετα, με μεγαλύτερο πείσμα, αγωνιζόμαστε να δώσουμε ελπίδα στους νέους και σηκώνουμε τον πήχη πιο ψηλά: το φετινό Φεστιβάλ να είναι καλύτερο, πιο πλούσιο και δυναμικότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά. Δύναμή μας η λαχτάρα των παιδιών και η συμμετοχή τους, η συγκινητική αλληλεγγύη από την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς, και η πολλαπλή στήριξη των φίλων του φεστιβάλ από το εξωτερικό. Τους ευχαριστούμε όλους!», αναφέρουν οι διοργανωτές του.

Φέτος, θα διαγωνιστούν συνολικά 51 ταινίες διαφόρων ειδών, από 30 χώρες: Αργεντινή, Αίγυπτος, Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κορέα, Κροατία, Λετονία, Νορβηγία, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία.

Στη φετινή «Camera Zizanio» εκδηλώθηκε «έκρηξη» συμμετοχών από την Ελλάδα. Πέρσι οι ελληνικές ταινίες ήταν 70. Φέτος ξεπερνούν τις 180! Ταινίες που προέρχονται από 110 σχολεία, σχεδόν όλης της Ελλάδας, ακόμα και νηπιαγωγεία, αλλά και πολλά κινηματογραφικά εργαστήρια ή μεμονωμένους νεαρούς δημιουργούς. Αντίστοιχα, μεγάλη είναι η συμμετοχή από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και το Λίβανο - Παλαιστίνη, μέχρι την Κορέα.

Η παρουσία μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στον Πύργο Ηλείας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες των οικογενειών των μαθητών, αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Στο πλαίσιο του Camera Zizanio «τρέχει» το πρόγραμμα «Mythos project» για τη δημιουργία μικρών ταινιών, όπου τα παιδιά εκφράζουν τις σκέψεις και τα βιώματά τους από τη σημερινή καπιταλιστική κρίση. Οι πρώτες έξι ταινίες δημιουργήθηκαν πέρσι το Δεκέμβρη στον Πύργο της Ηλείας, στα πλαίσια του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 11ης «Camera Zizanio». Οι ταινίες αυτές άρχισαν να ταξιδεύουν στον κόσμο και να προκαλούν το ενδιαφέρον. Φέτος, αναμένεται να εμπλακούν πάνω από 50 παιδιά, από 8 χώρες!

Οπως πάντα, θα γίνουν κινηματογραφικά εργαστήρια και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Τιμώμενο πρόσωπο του 15ου Φεστιβάλ είναι ο Νίκος Καβουκίδης, για την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο και τη στήριξή του στους νέους δημιουργούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ