Κυριακή 25 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Οι κανονισμοί του σκακιού

(γ' μέρος)

...Με δύο παραγράφους συνεχίζουμε το άρθρο 5 για το πιόνι. δ) Φτάνοντας στην τελευταία οριζόντια (την 8η για τα λευκά και την 1η για τα μαύρα), ένα πιόνι πρέπει να ανταλλάσσεται αμέσως, με την ίδια κίνηση, με Β ή Π ή Ι ή Α, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τ' άλλα κομμάτια που βρίσκονται ακόμα πάνω στη σκακιέρα. Η ανταλλαγή αυτή του πιονιού με ένα κομμάτι ονομάζεται «προαγωγή» και η δράση του είναι άμεση, ε) Στη διάρκεια των αγώνων, αν το νέο κομμάτι δεν είναι άμεσα διαθέσιμο, ο παίκτης επιτρέπεται να σταματήσει το χρονόμετρό του για να ζητήσει τη βοήθεια του διαιτητή.

Αρθρο 6. Η ολοκλήρωση της κίνησης.

6.1 Στην περίπτωση μεταφοράς κομματιού σε κενό τετράγωνο, όταν το χέρι του παίκτη αφήσει το κομμάτι.

6.2 Στην περίπτωση παρσίματος, όταν το κομμάτι που πάρθηκε απομακρυνθεί από τη σκακιέρα και ο παίκτης, αφού τοποθέτησε το κομμάτι του στο καινούριο τετράγωνο, το αφήσει από το χέρι του.

6.3 Στην περίπτωση του ροκέ, όταν το χέρι του παίκτη αφήσει τον Πύργο στο τετράγωνο που διέσχισε ο Ρ. Οταν ο παίκτης αφήσει τον Ρ από το χέρι του, η κίνηση δεν έχει ολοκληρωθεί, ο παίκτης όμως δεν έχει το δικαίωμα να κάνει άλλη κίνηση εκτός από το Ροκέ στην πλευρά αυτή, εφόσον η κίνηση αυτή είναι κανονική.

6.4 Στην περίπτωση προαγωγής πιονιού, όταν το πιόνι απομακρυνθεί από τη σκακιέρα και το χέρι του παίκτη αφήσει το καινούριο κομμάτι μετά την τοποθέτησή του στο τετράγωνο προαγωγής. Αν ο παίκτης έχει αφήσει από το χέρι του το πιόνι που προήχθη, η κίνηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ομως, ο παίκτης δεν έχει το δικαίωμα πια να παίξει το πιόνι σε άλλο τετράγωνο.

6.5 Για τον προσδιορισμό του αν ο καθορισμένος αριθμός κινήσεων έγινε στον προβλεπόμενο χρόνο, η τελευταία κίνηση δεν θεωρείται ότι συμπληρώθηκε παρά μόνο αφού ο παίκτης σταματήσει το χρονόμετρό του.

6.6. Με τα ηλεκτρονικά χρονόμετρα, αν προστίθεται επιπλέον χρόνος για κάθε επόμενη κίνηση, μια κίνηση δεν συμπληρώνεται έως ότου ο παίκτης σταματήσει το χρονόμετρό του. Ενας παίκτης μπορεί να σταματήσει μόνο το χρονόμετρό του, όχι αυτό του αντιπάλου του.

Αρθρο 7. Το αγγιγμένο κομμάτι.

7.1 Με την προϋπόθεση ότι θα προειδοποιήσει για την πρόθεσή του (λέγοντας «διορθώνω» ή «jadoube»), ο παίκτης που έχει την κίνηση, μπορεί να τακτοποιήσει ένα ή περισσότερα κομμάτια στα τετράγωνά τους.

(Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ