Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν παρά τη συμβιβαστική στάση της ΣΕΣ

Οι εργαζόμενοι στην Ισπανία παρά τα σκληρά μέτρα καταστολής περιφρούρησαν την απεργία τους
Οι εργαζόμενοι στην Ισπανία παρά τα σκληρά μέτρα καταστολής περιφρούρησαν την απεργία τους
Γενική απεργία πραγματοποιήθηκε χτες στην Ισπανία και την Πορτογαλία με μαζική συμμετοχή, ενώ έγινε σειρά κινητοποιήσεων σε Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, στα πλαίσια της λεγόμενης πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης που είχε κηρύξει για χτες η συμβιβασμένη ηγεσία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των τεράστιων προβλημάτων σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι θέλουν να αντισταθούν, ωστόσο το δυνάμωμα των ταξικών δυνάμεων και η απομόνωση του εργοδοτικού συνδικαλισμού τύπου ΣΕΣ, η σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου και όχι απλά με μία κυβέρνηση είναι βασικές προϋποθέσεις για να έχει προοπτική ο αγώνας.

Απεργιακές φρουρές στην Ισπανία

Στην Ισπανία, όπου οι εργαζόμενοι συνθλίβονται από την επίθεση του κεφαλαίου, από αργά το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησαν την περιφρούρηση της απεργίας τους. Ως χτες, τουλάχιστον 82 άνθρωποι είχαν συλληφθεί και 38 τραυματιστεί (και τρεις αστυνομικοί) στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, που θέλησαν να εμποδίσουν τους απεργούς. Απεργιακές φρουρές δημιουργήθηκαν στις εισόδους των εργοστασίων, εμπορικών κέντρων, σταθμών και αγορών για να περιφρουρήσουν την απεργία τους. Οι εκτιμήσεις των συνδικάτων για τη συμμετοχή στην απεργία φτάνουν το 78%, με μέγιστα ποσοστά σε βιομηχανία και μεταφορές. Ειδικότερα, η UGT μιλά για πολύ μεγάλη συμμετοχή σε σιδηρουργία, χημική βιομηχανία, αποκομιδή σκουπιδιών. Καταγράφονται ποσοστά 100% στα λιμάνια (90% στο Μπιλμπάο, 50% στη Μελίγια), 90% σε αεροδρόμια, 90% σε οδικές μεταφορές, 90% και 95% σε προαστιακό και σιδηρόδρομο αντίστοιχα, 80% στις νυχτερινές βάρδιες, 100% σχεδόν στη βιομηχανία, με χαμηλότερα ποσοστά σε μεγάλες μονάδες, όπως η «Ρενό» και η «Σιτροέν» και ανώτερα σε «Οπελ», «Φολκσβάγκεν», «Νισάν» και «Σέατ». Η UGT, που στηρίζουν οι σοσιαλδημοκράτες, επιδοκίμασε τη συμμετοχή των εργαζομένων, ενώ ζήτησε αλλαγή των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση Ραχόι. Για νέες απεργίες στο μέλλον και εναλλακτικές πολιτικές που θα προκύψουν από την πίεση των πολιτών, έκανε λόγο η CCOO, την οποία στηρίζει η Ενωμένη Αριστερά, και επίσης επιζητεί ένα άλλο μείγμα διαχείρισης του συστήματος και όχι ανατροπή του. Τις κινητοποιήσεις δεν ακολούθησε το Συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων. Αργότερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και δεκάδες άλλες πόλεις.

Στην Πορτογαλία, από νωρίς τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την περιφρούρηση των χώρων δουλειάς, ενώ πραγματοποίησαν και διαδηλώσεις κρατώντας πανό κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, στις μεταφορές με το συνδικάτο CGTP να αναφέρει πως σε πολλούς τομείς ξεπέρασε το 90%. Το Πορτογαλικό ΚΚ στην ιστοσελίδα του σημειώνει ότι η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε από 75% έως 100%.

Στην Ιταλία, το συνδικάτο «Cgil», που πρωτοστατεί στον κοινωνικό διάλογο, είχε κηρύξει για χτες τετράωρες στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ τα δύο άλλα -«Cisl» και «Uil»- αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από απεργούς και εργαζόμενους, που στο πλευρό τους συντάχθηκαν και φοιτητές, σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ παρόμοιες εικόνες καταγράφτηκαν σε Πάδοβα και Μπρέσια, αλλά και στο Μιλάνο.

Στο Βέλγιο, οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, ωστόσο τα συνδικάτα εξέφρασαν απλά την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στις χτεσινές διαδηλώσεις. Στη Γαλλία, η «CGT» είχε καλέσει τους δημοσίους υπαλλήλους σε απεργιακή κινητοποίηση, ενώ διοργανώθηκαν δεκάδες συλλαλητήρια σε πάνω από 100 πόλεις. Στη Γερμανία, τα συνδικάτα, που γενικά υπηρετούν τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, διοργάνωσαν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους, όπως ισχυρίστηκαν, «των χωρών του νότου που πλήττονται», οι οποίες διεξήχθησαν στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο, τη Στουτγκάρδη και τη Βρέμη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ