Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα τμήματα... και ίδρυση «Ταινιοθήκης»

Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Θόδωρος Αγγελόπουλος

Eurokinissi

Θόδωρος Αγγελόπουλος
Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-11/11) περιλαμβάνει λιγότερες ελληνικές ταινίες από πέρυσι. Η ταινία έναρξης στο «Ολύμπιον» είναι η «Holy Motors» του Λεό Καράξ (βραβείο Νεότητας στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών).

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν 13 ξένες ταινίες και οι ελληνικές: «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου και «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 14 ελληνικές, στις ενότητες: Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2012, Ελληνικές Συμπαραγωγές, Ειδικές Προβολές.

Στα αφιερώματα ξεχωρίζει αυτό στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, που περιλαμβάνει: Προβολή τριών ταινιών - «σταθμών» του κορυφαίου σκηνοθέτη: «Ο θίασος» (1974), «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), «Τοπίο στην ομίχλη» (1988). Ανοιχτή συζήτηση «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο» και συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου με μουσική για τις ταινίες του. Πλήρης δίγλωσση έκδοση για όλο το έργο του.

Θα γίνουν, επίσης, αφιερώματα για τους: Ακι Καουρισμάκι, Μπαχμάν Γκομπαντί, Αντρέας Ντρέζεν (Γερμανός). Θα παρουσιαστούν οι ελληνικές μικρού μήκους ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Δράμας. Στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» θα γίνει πλήρες αφιέρωμα στον Ρουμάνο σκηνοθέτη Κριστιάν Μουντζίου. Παραμένει το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και φέτος εγκαινιάζεται η νέα ενότητα προβολών «Νυχτερινές Εικόνες», με επίκεντρο το, αποκαλούμενο από τους διοργανωτές, «underground» σινεμά.

Το Φεστιβάλ ανακοινώνει την ίδρυση της «Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης», που θα λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στοχεύει στην ενίσχυση του δεσμού των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ «με το κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης» και στην «προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας». Θα παρουσιάζει ταινίες του κλασικού παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και σύγχρονα έργα και αφιερώματα, και θα διοργανώνει διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις. Ας δούμε, όμως, πρώτα το καθεστώς λειτουργίας της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ