Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Συγκρούσεις απεργών μεταλλωρύχων με αστυνομικούς

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Σφαίρες από καουτσούκ και βροχή δακρυγόνων κατά απεργών μεταλλωρύχων ορυχείων της πολυεθνικής χρυσού και πλατίνας ΑMPLATS στο Ράστενμπουργκ της Νότιας Αφρικής χρησιμοποίησαν χτες αστυνομικοί, δίχως εντούτοις να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.

Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν ως αφορμή για τη βίαιη αντιμετώπιση των απεργών την πυρκαγιά σε ηλεκτρική εγκατάσταση ορυχείου της εταιρείας, που σημειώθηκε στις 4.00 τα ξημερώματα και τις αιτιάσεις της διεύθυνσης ότι οι απεργοί μπλόκαραν την πρόσβαση της Πυροσβεστικής στην περιοχή.

Αργότερα, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των περίπου 12.000 απεργών μεταλλωρύχων της AMPLATS δήλωσε ότι οι συνάδελφοί του δεν θα επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς εκτός και εάν η εργοδοσία ικανοποιήσει το βασικό αίτημα για μισθούς ύψους 16.000 ραντ (περίπου 1.800 δολάρια). Απέρριψε έτσι την πρόταση της εργοδοσίας για τερματισμό της απεργίας με επαναπρόσληψη όσων απεργών απέλυσε και τη χορήγηση ενός εφάπαξ επιδόματος ύψους 2.000 ραντ (περίπου 230 δολάρια).

Βαθαίνουν οι ανισότητες

Το ίδιο 24ωρο, η Νοτιοαφρικανική Στατιστική Υπηρεσία δημοσιοποίησε στοιχεία από την απογραφή στοιχείων για το 2011 διαπιστώνοντας ότι αφενός ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά αποκτούν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες (π.χ. καθαρό νερό, ηλεκτρικό) αλλά συνεχίζονται οι τεράστιες φυλετικές και οικονομικές ανισότητες σε βάρος των μαύρων Νοτιοαφρικανών. Οπως ανακοινώθηκε, εννιά στα 10 νοικοκυριά της χώρας έχουν πρόσβαση σε υδροδότηση και πως το 73% αυτών έχουν δυνατότητα ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως τα μεσαία νοικοκυριά λευκών Νοτιοαφρικανών (Αφρικάνερς) κερδίζουν εξαπλάσια εισοδήματα σε σχέση με τα νοικοκυριά μαύρων Νοτιοαφρικανών και πως αυτή η διαφορά θα μπορούσε να γεφυρωθεί όχι νωρίτερα από το 2061. Επίσης, μεγάλες ανισότητες διαπιστώνονται όσον αφορά στην εκπαίδευση μαύρων και λευκών Νοτιοαφρικανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ