Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Παράθυρο για νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Παράθυρο για νέα αύξηση στα τσουχτερά ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ άνοιξε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος δηλώντας πως «το όριο του 20% ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξει, να αυξηθεί στο 30% ή αν κριθεί και παραπάνω».

Πρέπει να σημειωθεί ότι από πέρυσι το Μάη με υπουργική απόφαση ορίστηκε ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορούν να πληρώνουν εισφορά +/-20% από αυτή που έχει ορίσει ο ΕΛΓΑ ανά προϊόν και ανά περιοχή. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ανάλογα μειώνονται ή αυξάνονται οι αποζημιώσεις. Τώρα έρχεται εκ νέου ο Μ. Χαρακόπουλος να εγείρει θέμα αύξησης του ορίου του 20% που στην πράξη σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες εισφορές για λίγο μεγαλύτερες αποζημιώσεις από τις κουτσουρεμένες που δίνονται, ή ακόμα πιο μικρές αποζημιώσεις. Και η δήλωση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που ήδη παρακρατείται αυτόματα από τις επιδοτήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων η τσουχτερή εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς οι εισφορές που εισέπραττε ο ΕΛΓΑ ήταν κοντά στα 80 εκατ. ευρώ και για πέρυσι πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου καθεστώτος, εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ. Από την άλλη με το «Μνημόνιο 2» κόπηκαν 60 εκατ. ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ. Μπρος σ' αυτήν την κατάσταση η φτωχομεσαία αγροτιά καλείται να αγωνιστεί μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ για να καταργηθεί ο νόμος - έκτρωμα για τον ΕΛΓΑ, να μην ισχύσει το χαράτσωμα και νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα και ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας, με επαρκή χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ