Μέσα από τις... ματιές του Μανώλη Αναγνωστάκη και του Νίκου Παπάζογλου παρουσιάζεται η πόλη της Θεσσαλονίκης, στα ντοκιμαντέρ «Η δε πόλις ελάλησεν» και «Επέστρεφε», που θα μεταδοθούν σήμερα από την ΕΤ-1.
Στις 14.00 η σειρά ντοκιμαντέρ «Η δε πόλις ελάλησεν» είναι αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη του Αναγνωστάκη. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει έντονη πνευματική παρουσία στα Νεοελληνικά πράγματα. Την κατοίκησαν και την περιέγραψαν σημαντικά πρόσωπα των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Στα κείμενα όλων όσων την κατοίκησαν, άμεσα ή έμμεσα, υπάρχει το στοιχείο της πόλης. Ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης, με έντονη την παρουσία του τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και γενικότερα στα νεοελληνικά πράγματα, ζώντας σε βάθος το χώρο, την Ιστορία, την εποχή του, είναι φυσικό να έχει «εγκαταστήσει» την πόλη στα ποιήματά του.
Η ταινία - Δοκίμιο ακολουθώντας τα ποιήματα του Μανώλη Αναγνωστάκη και τις ευαισθησίες που αποπνέουν, κάνει μια προσέγγιση της πόλης και του χρόνου - Ιστορικού και μη. Στο φιλμ εμφανίζεται ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής, Αφηγητής: Γρηγόρης Βαλτινός.
Στις 14.30 η σειρά ντοκιμαντέρ «Επέστρεφε» παρουσιάζει τη Θεσσαλονίκη του πρόωρα χαμένου Νίκου Παπάζογλου.
Προσωπικότητα χαρισματική, αγαπημένος μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής της νεολαίας, ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε, μεγάλωσε, μορφώθηκε και δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του, πρόσφυγες από τη Μικρασία, πάλεψαν και στέριωσαν τη ζωή τους στη «Νύμφη του Θερμαϊκού». Με τη συνείδηση πως είναι γιος προσφύγων, χωρίς υλικές κληρονομιές, ο Παπάζογλου έπρεπε να κερδίσει το παιχνίδι της ζωής.
Στην εκπομπή (που γυρίστηκε το 1997) ο δημιουργός θυμάται τις μυστικές πνευματικές κληρονομιές από τη μάνα του, την οικογένεια και την πόλη, τη γειτονιά στα Λεμονάδικα, όπου τα «Τσακάλια» τού μάθανε την πολλαπλή χρησιμότητα των χεριών, την κυρία Αμαλία του 57ου Δημοτικού Σχολείου, που του ενέπνευσε τον έρωτα για μάθηση, τον Γερμανό γιατρό, που του ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη σ' ό,τι έκανε, την «Ακρη του Κόσμου» πάνω στα τείχη του πύργου του Τριγωνίου, όπου μικρός ανέβαινε και τραγουδούσε. Κυκλοφορεί -σαν σήμερα- στη νέα πόλη της Θεσσαλονίκης κι αναγνωρίζει τα σημάδια της: δρόμους, κτίρια, εκκλησίες, τείχη, αλλά και τους ήχους, τις αισθήσεις, τις μυρωδιές, όλα όσα προστέθηκαν και διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική προσωπικότητά του. Ο Νίκος Παπάζογλου πέθανε από καρκίνο στις 17 Απρίλη του 2011, λίγο καιρό μετά το θάνατο του συνεργάτη του Μανώλη Ρασούλη.