Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληρές μάχες και νέα οβίδα σε τουρκικό έδαφος

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι σκληρότατες μάχες στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπιού καθώς και το νέο περιστατικό ρίψης οβίδας από το συριακό έδαφος προς την Τουρκία, η οποία έπληξε, προκαλώντας ζημιές αλλά όχι θύματα, ιατρικό κέντρο στην περιοχή Ρεϊχανλί της επαρχίας Χατάι απομάκρυναν περαιτέρω τις ελάχιστες πιθανότητες εφαρμογής κάποιου είδους κατάπαυσης του πυρός, αρχής γενομένης από την Παρασκευή, οπότε αρχίζει η τριήμερη μουσουλμανική γιορτή του Αϊντ αλ Αντχα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο τουρκικός στρατός δεν είχε προχωρήσει σε πυρά αντιποίνων. Πάντως, σε δημοσκόπηση του Κέντρου Οικονομικών Μελετών και Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, - Edam - καταγράφεται ότι το 51% των Τούρκων δε θέλει να έχει καμία ανάμειξη η χώρα τους στα της Συρίας, και μόλις το 10% δέχεται να αποσταλούν Τούρκοι στρατιώτες στη Συρία, μόνο στο πλαίσιο διεθνούς δύναμης.

Τεταμένη παρέμενε η ατμόσφαιρα και σε διπλωματικό επίπεδο, με τη Δαμασκό να καταγγέλλει γραπτώς στον ΟΗΕ ως «ανήθικες και παράνομες» τις κυρώσεις σε βάρος της που έχουν επιβληθεί από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οργανισμούς στη Συρία και σημειώνεται ότι πλήττουν κυρίως τα παιδιά ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας. Η συριακή ηγεσία κάλεσε, επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μέτρα για τη στάση της Γαλλίας, η οποία «υποστηρίζει τους τρομοκράτες ανοιχτά και εμποδίζει έτσι κάθε προσπάθεια τερματισμού των συγκρούσεων».

Εντός Συρίας, επίκεντρο σφοδρότατων πολυήμερων μαχών είναι η στρατιωτική βάση Ουάντι αλ Ντάιφ, έξω από την Μααρέτ αλ Νουμάν, που έχει κομβική σημασία για τον ανεφοδιασμό των κυβερνητικών δυνάμεων.

Αντιδράσεις από τη Ρωσία

Ο Σ. Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις για τη στήριξη των ενόπλων που πολεμούν το καθεστώς Ασαντ, αλλά και για το μποϊκοτάρισμα των προσπαθειών ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στη Συρία. Σημείωσε: «Προωθείται άλλη μια ανακατανομή του γεωπολιτικού χάρτη της Μέσης Ανατολής και διάφοροι παίκτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις γεωπολιτικές τους θέσεις. Πολλοί δεν σκέπτονται τόσο πολύ τη Συρία, όσο το Ιράν». «Οπως φαίνεται από την εμπειρία της Λιβύης, το στρατιωτικό σενάριο, δυστυχώς, είναι δυνατό να συμβεί» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Θα είμαστε πολύ απαιτητικοί σε οποιαδήποτε μέτρα προταθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλες τέτοιες περίτεχνες ερμηνείες δεν θα τις αφήσουμε να περάσουν. Θα διασφαλίσουμε ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ερμηνευτεί με τον τρόπο που έγινε στην περίπτωση της απόφασης για τη Λιβύη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση αντιπροσωπειών στο Σότσι(2021-02-18 00:00:00.0)
Αντίποινα τζιχαντιστών για τις ρωσικές επιθέσεις(2020-10-28 00:00:00.0)
Ανοιχτή η επανέναρξη «ρωσο-τουρκικής συνεργασίας»(2016-06-30 00:00:00.0)
Εύθραυστη εκεχειρία με φόντο τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών(2016-03-01 00:00:00.0)
Βομβιστικές επιθέσεις και συγκρούσεις(2013-07-18 00:00:00.0)
Σε "λεπτό στρώμα πάγου"(1998-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ