Κυριακή 21 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στη μέγκενη σκοταδισμού και ιμπεριαλιστών

Η υπόθεση του 14χρονου κοριτσιού που πυροβολήθηκε από Ταλιμπάν δείχνει την τραγική πραγματικότητα που βιώνει ο λαός και οι γυναίκες ειδικότερα

Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων. Από πρόσφατη κινητοποίηση στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δράσης στις 3 Οκτώβρη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας
Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων. Από πρόσφατη κινητοποίηση στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δράσης στις 3 Οκτώβρη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας
Την τραγική κατάσταση των γυναικών, που ζουν υπό το ζυγό του ισλαμικού νόμου, έφερε στο φως νέα αγριότητα των Ταλιμπάν, που είχε στόχο την 14χρονη Μαλάλα Γιουσοφζάι, από το Πακιστάν. Στο όνομα της θρησκείας και του σκοταδισμού, οι Ταλιμπάν έβγαλαν απόφαση θανάτου για τη 14χρονη, την οποία επιχείρησαν να εκτελέσουν πυροβολώντας την στο κεφάλι στις αρχές Οκτώβρη, γιατί αρνήθηκε «να πάρει το δρόμο του Ισλάμ». Η Μαλάλα δεν είναι το μοναδικό θύμα της αγριότητας των Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Τα κορίτσια που επιλέγουν να πάνε σχολείο είναι πάγια στοχοποιημένα από τους «μαχητές», που στο όνομα του Αλλάχ πραγματοποιούν συχνές επιθέσεις σε σχολεία. Η 14χρονη έγινε αφορμή να δοθεί δημοσιότητα στο ζήτημα λόγω του ότι έχει καταγγείλει διεθνώς τις πρακτικές σκοταδισμού και τις αγριότητες των Ταλιμπάν και πέρσι κέρδισε το εθνικό βραβείο για την ειρήνη, όντας παράλληλα υποψήφια για το διεθνές παιδικό βραβείο για την ειρήνη. Την περίπτωσή της προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τόσο οι ιμπεριαλιστικοί θεσμοί, όσο και η κυβέρνηση του Πακιστάν.

Γυναίκες χωρίς δικαιώματα

Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν σε σχολεία θηλέων αποτελούν πραγματικότητα στο Πακιστάν, συμβάλλοντας στην τρομοκράτηση του λαού της χώρας, που προσπαθεί να επιβιώσει ζώντας έναν ακήρυχτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ως η προέκταση του Αφγανιστάν, δεχόμενος επίθεση από Ταλιμπάν, κυβερνητικό στρατό και αμερικανικές δυνάμεις. Η απόφαση μιας οικογένειας να στείλει ένα κορίτσι στο σχολείο, είναι ζήτημα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου, αφού οι φερόμενοι ως «αντάρτες» ανοίγουν πυρ κατά των σχολείων θηλέων, δηλητηριάζουν μαθήτριες με τοξικά αέρια ή τις καίνε με βιτριόλι. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις γίνονται όλο και συχνότερες, με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες να θεωρούν το σχολείο «επικίνδυνη» δραστηριότητα και να αποκλείουν τα παιδιά τους προκειμένου να προφυλάξουν τη ζωή τους.

Ο σκοταδισμός ωστόσο δεν σταματά στο σχολείο, αφού στο Πακιστάν, όπως και στο Αφγανιστάν και σε κάθε περιοχή που εφαρμόζεται η Σαρία, τα κορίτσια θεωρούνται «εμπορεύσιμο υλικό» και χρησιμοποιούνται αναλόγως από τις οικογένειές τους. Ανήλικα κορίτσια δίνονται συχνά αντί χρημάτων ως νύφες - αντάλλαγμα για κτηματικές διαφορές, χρέη ή ακόμα και για το βιοπορισμό της υπόλοιπης οικογένειας. Οι γυναίκες γίνονται επίσης θύματα «εγκλημάτων τιμής» και εκτελούνται χωρίς δισταγμό, όταν θεωρηθεί ότι προσέβαλαν οποιοδήποτε αρσενικό της οικογένειάς τους με τη συμπεριφορά τους, ενώ οι ξυλοδαρμοί και η βία εναντίον της θεωρούνται φυσικό φαινόμενο. Οι γυναίκες με βάση τον ισλαμικό νόμο είναι ένοχες και σε περιπτώσεις βιασμού, αφού θεωρούνται υπεύθυνες για την πρόκλησή του...

Υποκρισία από την πακιστανική κυβέρνηση

Δηλώσεις καταδίκης των επιθέσεων των Ταλιμπάν εναντίον των κοριτσιών, με αφορμή την 14χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι, έκανε κατόπιν εορτής η πακιστανική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να της χορηγήσει και βραβείο για τη δράση της. Πέρα ωστόσο από την προσπάθεια να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά το συγκεκριμένο γεγονός, η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, με την ανοχή της, καθώς επί χρόνια παραμένει θεατής των επιθέσεων που πραγματοποιούν ισλαμιστές εναντίον μαθητριών αλλά και εγκλημάτων κατά των κοριτσιών, νομιμοποιεί την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου και τέτοιου είδους επιθέσεις. Παρά τις δηλώσεις του Πακιστανού πρόεδρου, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον της Γιουσοφζάι ως «επίθεση εναντίον όλων των κοριτσιών της χώρας», το Πακιστάν δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κανένα ουσιαστικό μέτρο βελτίωσης της κατάστασης, παρά την υποκρισία του υποτιθέμενου «πολέμου» με τους Ταλιμπάν, ο οποίος δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο πέρα από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς, σε άμεση σύνδεση με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις των πακιστανικών αρχών που υποσχέθηκαν για πολλοστή φορά να «ερευνήσουν» το θέμα της πώλησης των κοριτσιών που εξακολουθεί να ισχύει, παρά το ότι τυπικά η νομοθεσία του Πακιστάν το απαγορεύει.

Τα δικαιώματα των γυναικών χρησιμοποιούνται κατά καιρούς και από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την προώθηση των συμφερόντων τους, όπως έγινε στο Αφγανιστάν, αποτελώντας ακόμα μία δικαιολογία για την εισβολή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη χώρα, ωστόσο η πραγματικότητα της καθημερινής ζωής των γυναικών στο Αφγανιστάν διαψεύδει τα όποια ευχολόγια Αμερικανών αξιωματούχων που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Οι γυναίκες γίνονται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού που διαδραματίζεται, αποτελούν «ανθρωπιστικό» μανδύα για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν καμία προστασία, υπό οποιοδήποτε καθεστώς.

Καταδικάζει το σκοταδισμό το ΚΚ Πακιστάν

Με αφορμή την επίθεση στη 14χρονη από τους Ταλιμπάν, η οποία ξεπέρασε τον κίνδυνο για τη ζωή της, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, το ΚΚ Πακιστάν καταδίκασε με ανακοίνωσή του την επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η επίθεση ενάντια σε μια μαθήτρια «είναι ακόμα μία απόδειξη του μισογυνισμού τους και του αντιεκπαιδευτικού προσώπου των Ταλιμπάν». Το ΚΚ Πακιστάν καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο αυτή τη βαρβαρότητα και τη δειλία, σημειώνοντας ότι χιλιάδες σχολεία έχουν στοχοποιηθεί, με θύματα μαθητές, αποτελώντας - όπως αναφέρει - την πλέον αποτροπιαστική καθημερινότητα, λόγω της ανεκτικότητας και της ανικανότητας των αρχών και υπογραμμίζει ότι πλέον οι αρχές της χώρας πρέπει να πάρουν τον έλεγχο αυτού του κράτους της αναρχίας. Ο ΓΓ του ΚΚ Πακιστάν, Ιμντάτ Κάζι, σημείωσε ότι «συμμορίες φανατικών τρομοκρατών, ειδικά των Ταλιμπάν» δε θα καταφέρουν ποτέ να σιγήσουν τις φωνές υπέρ των δημοκρατικών και σοσιαλιστικών προοδευτικών αξιών με τέτοιου είδους σφαγές.

Η κατάσταση στην οποία υποχρεούνται να επιβιώνουν οι γυναίκες στο Πακιστάν επιβεβαιώνουν ότι η δημοκρατική επίφαση της κυβέρνησης της χώρας και η αγαστή συνεργασία με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δήθεν κατά της «τρομοκρατίας» δε λύνουν τα προβλήματα, αντίθετα εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, με τη ζωή του λαού της χώρας να χειροτερεύει διαρκώς. Ο λαός της χώρας πρέπει να δώσει μάχη ενάντια τόσο στους Ταλιμπάν, για να απαλλαγεί από το σκοταδισμό, όσο και στην ντόπια αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό που τον θέλει υποταγμένο και ανήμπορο.


Α. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ