Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Ακόμη 6,6 δισ. ευρώ σε φόρους και χαράτσια

Με χρεωστικό σημείωμα το 68% των νοικοκυριών. Στα 1.870 ευρώ ο μέσος συμπληρωματικός φόρος

Πρόσθετους φόρους και άλλα χαράτσια (λεγόμενης «αλληλεγγύης», επιτηδεύματος) ύψους 6,6 δισ. ευρώ (!) βγάζουν τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα που στέλνει η Εφορία, όταν πέρυσι στο σύνολο της εκκαθάρισης τα αντίστοιχα ποσά είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ, με το ρυθμό διόγκωσης της φοροληστείας να εξαπλασιάζεται.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση 5,4 εκατ. φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2011), από τα οποία προκύπτουν τα παρακάτω:

-- Στα 3,7 εκατομμύρια φτάνει ο αριθμός των νοικοκυριών, για τα οποία προκύπτουν συμπληρωματικοί φόροι και χαράτσια. Κατά μέσο όρο ο συμπληρωματικός φόρος φτάνει στα 1.867 ευρώ

-- Περισσότεροι από 2 στους 3 (68%) φορολογούμενοι παραλαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έναντι 2 στους 10 (20%) που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις.

-- Ο καθαρός φόρος (μετά τις τυχόν επιστροφές που φέτος έχουν εξαϋλωθεί) διαμορφώνεται στα 6,6 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε πέρσι στο σύνολο της εκκαθάρισης και που αφορούσε σε 5,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.

-- Από τα 6,8 δισ. ευρώ που ήδη έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη (χρεωστικά σημειώματα) περίπου 5,3 δισ. ευρώ αφορούν στον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, τα 1,3 δισ. ευρώ το χαράτσι της «αλληλεγγύης» και τα 261,5 εκατ. ευρώ το χαράτσι επιτηδεύματος.

Η απογείωση της φορο-εξαχρείωσης που συντελείται με τα φετινά εκκαθαριστικά έχει να κάνει με τους εφαρμοστικούς νόμους, τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου (5.000 από 12.000 ευρώ), όπως και των εκπιπτόμενων δαπανών για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων για α' κατοικία κ.ά.). Τα πολύ χειρότερα ετοιμάζουν για τα φετινά εισοδήματα (δηλώσεις 2013), Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλές από τις προωθούμενες φορολογικές ρυθμίσεις θα έχουν αναδρομική εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2012.

Ληξιπρόθεσμα χρέη

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία απογειώθηκαν στα 53,5 δισ. ευρώ, παίρνοντας αύξηση 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2012! Απόλυτα χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας και μεγαλοφοροφυγάδες δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή.

Η συγκυβέρνηση καταφεύγει και πάλι σε απειλές απέναντι στα οικονομικώς ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά την επικαιροποιημένη λίστα των οφειλετών με ποσά που ξεκινούν μόλις στα 300 ευρώ. Με το νομικό πλέγμα που οι ίδιοι θεσμοθέτησαν μπορούν να ενεργοποιούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για εμφανιζόμενες οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ, με κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκεται σε χέρια τρίτων, όπως μισθών, συντάξεων, ενοικίων, τυχόν άλλων εισοδημάτων. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα είναι ακατάσχετα για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα. Για το επιπλέον ποσό προβλέπεται η δυνατότητα κατάσχεσης του 25%, όμως το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ