Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται βομβιστικές επιθέσεις και συγκρούσεις

Ο τουρκικός στρατός προωθείται στη μεθόριο με τη Συρία
Ο τουρκικός στρατός προωθείται στη μεθόριο με τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη συρο-τουρκική μεθόριο καθώς στις συριακές περιοχές που συνορεύουν με την τουρκική επαρχία Χατάι βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρότατες μάχες ανάμεσα σε ενόπλους αντικαθεστωτικούς (Σύρους και μισθοφόρους) και σε κυβερνητικά στρατεύματα, με τους περισσότερους από τους πρώτους να βγαίνουν και να μπαίνουν στο τουρκικό έδαφος, όπως αποτυπώνεται σαφώς και σε χτεσινό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς». Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός στρατός καθιστούσε γνωστό ότι αποστέλλει ακόμη περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη στη βάση του Ντιγιάρμπακιρ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ενώ τα στρατεύματα που έχουν, τις τελευταίες ημέρες, αναπτυχθεί στην περιοχή επιθεώρησε, χτες, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, δύο τεράστιες βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκαν πολύ αργά το βράδυ της Δευτέρας με στόχο τις εγκαταστάσεις των μυστικών υπηρεσιών αεροπορίας, στην περιοχή Χαράστα, λίγο έξω από τη Δαμασκό. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Μέτωπο αλ Νούσρα» που είχε αναλάβει την ευθύνη και για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στο Χαλέπι την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τη, στρατηγικής σημασίας, πόλη Μάαρετ αλ Ντούμαν, η οποία αποτελεί υποχρεωτικό πέρασμα για όποιον κατευθύνεται από τη Δαμασκό στο Χαλέπι όπου και χτες σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις. Σφοδρότατοι βομβαρδισμοί και συγκρούσεις σημειώνονται και στη Χομς, όπου το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΣΑΝΑ» μεταδίδει ότι τα συριακά στρατεύματα βρίσκονται πολύ κοντά στο να ελέγξουν πλήρως την πόλη.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κατά τις σκληρές μάχες που μαίνονται στη μεθόριο με την Τουρκία της επαρχίας Ιντλίμπ έχουν αιχμαλωτιστεί δεκάδες Σύροι στρατιώτες, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Στην ευρύτερη περιοχή, και ιδίως στην περίμετρο του Χαλεπιού, ο ανταποκριτής του BBC μετέδιδε, χτες, ότι εντόπισε όπλα του σαουδαραβικού στρατού στα χέρια Σύρων αντικαθεστωτικών, σε μια ακόμη απόδειξη για την άμεση και απροκάλυπτη βοήθεια που λαμβάνουν από χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Με τους αντικαθεστωτικούς άφησε να εννοηθεί ότι προσπαθεί να έρθει σε επαφή και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, προκειμένου να λάβει δέσμευσή τους για το πώς θα ανταποκριθούν σε περίπτωση μονομερούς κατάπαυσης πυρός από τη συριακή ηγεσία, όπως της έχει ζητήσει ο ίδιος. Ο Μπαν Γκι Μουν, που συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Ολάντ, είπε ότι συζητά με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θέλει να συζητήσει και με τους αντικαθεστωτικούς την προοπτική αυτή. Εντός της εβδομάδας στη Δαμασκό αναμένεται και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ