Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κοινός αγώνας για την Υγεία

Δεν πρόλαβαν οι ασφαλισμένοι να πάρουν φάρμακα χωρίς να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου, και απ' τη Δευτέρα θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη: Θα πληρώνουν στο σύνολό τους τις επισκέψεις και τη νοσηλεία τους όταν απευθύνονται σε συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών. Οι ιδιωτικοί φορείς «διεκδικούν» με αυτόν τον τρόπο τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, προς αυτούς. Και χρησιμοποιούν τον άρρωστο, όπως κάθε φορά: Ως μέσο που θα διασφαλίσει συνέχεια στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όχι μόνο δε σκέφτεται να χρηματοδοτήσει απ' τον κρατικό προϋπολογισμό τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά προχωρά σε νέες περικοπές και συνθλίβει και τις υπάρχουσες δημόσιες υπηρεσίες. Κι όχι μόνο αυτό, χρησιμοποιεί προγανδιστικά την εξόφληση κάποιων χρεών του ΕΟΠΥΥ απ' τη νέα δανειακή σύμβαση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου ότι δε θα κλείσει κανένα νοσοκομείο, μπήκε λουκέτο στο 1ο και στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ. Δηλαδή σε δυο νοσοκομεία που λειτούργησαν στην κυριολεξία με τον ιδρώτα των εργαζομένων. Και μόνο το λουκέτο στο 1ο Θεραπευτήριο στερεί πάνω από 400 αγγειογραφίες το μήνα, καθώς στο Σισμανόγλειο, όπου έγινε η μεταφορά θα γίνονται μόνο 50 το μήνα. Το ένα μετά το άλλο τα εργαστήρια του ΙΚΑ κλείνουν και οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται σε ατέλειωτες αναμονές στα δημόσια εργαστήρια ή να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα με συμμετοχικά ή ολόκληρα χαράτσια. Κι όλα αυτά την ώρα που η ανεργία τσακίζει κόκαλα και τα μικρομάγαζα βάζουν λουκέτο με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι να πληθαίνουν καθημερινά. Ετσι, τα έσοδα των ταμείων απ' τα οποία η συγκυβέρνηση προσδοκά τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, καταρρέουν. Οι ανασφάλιστοι μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα εμβόλια για τα παιδιά τους.

Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, ανεξάρτητα απ' την ασφαλιστική κάλυψη, είναι πια ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι αίτημα που, όπως προβάλλει και παλεύει το ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας, μπορεί να συνενώσει τους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια με τους άλλους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο και την επιβίωση, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, κόντρα στα βάρβαρα σχέδια της συγκυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ. Είναι ένας ισχυρός κρίκος ενότητας στην πάλη να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και αυτό έκαναν οι δυνάμεις του στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Η Εκτελεστική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα σωματεία να οργανώσουν άμεσα μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν τις διοικήσεις που βάζουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης, στη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων. Να συγκροτήσουν απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα. Η απόκρουση της επέλασης της βαρβαρότητας στην Υγεία είναι ζήτημα όλου του λαού. Είναι ανάγκη πια τα συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, της γειτονιάς, οι συνταξιουχικές οργανώσεις, να δράσουν άμεσα και δυναμικά, μαζί με τους φορείς στον τομέα Υγείας, για άμεση κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ