Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Σταθερή προσήλωση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Διαβεβαιώσεις για πλήρη στήριξη των επεμβάσεων στην ευρύτερη γειτονιά μας

Διαβεβαιώσεις από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πως η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, θα συνεχίσει να παίζει το «σταθεροποιητικό ρόλο» στην περιοχή, δηλαδή θα συνεχίσει την ενεργό συμμετοχή στην προώθηση της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος.

Παρουσιάζοντας τα αντιλαϊκά «επιτεύγματα» της τρικομματικής συγκυβέρνησης στην Ελλάδα, είπε πως «η προσπάθεια αυτή έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα». Ο ίδιος διατύπωσε το δόγμα της βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αφορούν την ευρύτερη γειτονιά μας, υποστηρίζοντας ότι «τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ευημερίας και της περιφερειακής ασφάλειας».

Η «ειρήνη» και η «ασφάλεια» που ευαγγελίζονται το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, αφορά τα συμφέροντα των μονοπωλίων και περνάει μέσα από το σχέδιο για τη νέα Μέση Ανατολή, μέρος του οποίου είναι οι επεμβάσεις στη Β. Αφρική και στη Συρία. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «συμβάλλει για να επιτευχθεί σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προωθηθεί η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφορετικότητα πηγών και προμηθευτών για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά».

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάλεσε τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τις αδιάλλακτες θέσεις τους, ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό κάλεσε την Τουρκία να δώσει απτά σημάδια του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στη Ν. Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό του Α. Νταβούτογλου, όπου καταλήχθηκε ο δεύτερος να επισκεφτεί την Ελλάδα στις 10 Οκτώβρη. Στην ατζέντα της επίσκεψης Νταβούτογλου θα είναι η προετοιμασία του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προγραμματίζεται για το Γενάρη του 2013. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και το ζήτημα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.

Τέλος, ο Δ. Αβραμόπουλος υπέγραψε μαζί με τους ομολόγους του από την Ιταλία και την Αλβανία, Τ. Τέρζι και Ε. Παναρίτι, Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) με το οποίο οι τρεις χώρες εκφράζουν την πολιτική τους στήριξη στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline), για τη μεταφορά αερίου από το κοίτασμα του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ