Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Φέρνει παγωνιά το νέο χαράτσι
  • Κυβερνητική εγκύκλιος για την «εξίσωση» των ειδικών φόρων κατανάλωσης, που απογειώνονται από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 330 ευρώ
  • Επιβάρυνση 40-60% για τα λαϊκά νοικοκυριά. Κυβερνητική πρόκληση με την ...επιδότηση

Motion Team

Με την απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών κλιμακώνει η συγκυβέρνηση την εγκληματική πολιτική. Για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων που παράγει η πολιτική τους προβλέπουν την «επιστροφή» ενός ασήμαντου μέρους από την πρόσθετη κλοπή που θα ισχύσει σε κατηγορίες με βάση εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια.

Από τις 15 του Οκτώβρη, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης, οι ειδικοί φόροι απογειώνονται από 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο το χειμώνα που πέρασε στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο το φετινό χειμώνα. Η πρόσθετη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στις τιμές λιανικής, που φέρνουν για το φετινό χειμώνα, ξεκινούν τουλάχιστον από τα 40 λεπτά στο λίτρο, ή κατά 400 ευρώ στο χιλιόλιτρο, σε σχέση με πέρσι.

Μαζί με τις ανατιμήσεις που επιβάλλει το κύκλωμα διύλισης και εμπορίας οι τιμές στη λιανική θα κυμανθούν σε επίπεδα που θα κινούνται από τα 1.400 ευρώ μέχρι και τα 1.600 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή θα είναι αυξημένες από 40 μέχρι και 60% σε σύγκριση με πέρσι!!!

Το κράτος των καπιταλιστών από κοινού με τα μονοπώλια κάνουν έως και αδύνατη την αγορά πετρελαίου για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Απελπιστική είναι η κατάσταση που διαμορφώνουν για τη θέρμανση σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, τα οποία χτυπιούνται και από τη διάλυση των προβλεπόμενων κρατικών κονδυλίων. Πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στην κλιμακούμενη επίθεση του κεφαλαίου. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά ασήκωτη ανατίμηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ (για το χειμώνα 2010 - 2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011 - 2012).

Η «επιδότηση»

Η «επιστροφή» φόρου σύμφωνα με την κυβερνητική εγκύκλιο βάζει τις παρακάτω συνδυαστικές προϋποθέσεις:

Εισοδηματικό κριτήριο 14.000 ευρώ το χρόνο για τον άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ευθύς εξαρχής είναι «κομμένες» οι οικογένειες με ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ και οι άγαμοι με περιουσία πάνω από 100.000 ευρώ.

Πλαφόν μπαίνει και στο ύψος της ψευτο-επιδότησης με κριτήρια τη γεωγραφική περιοχή και τις καταναλώσεις ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι ανώτατες καταναλώσεις, πάνω στις οποίες θα υπολογιστεί για να «επιστραφεί» η διαφορά των φετινών με τους περυσινούς φόρους, υπολογίζονται ως εξής:

  • Στους Νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας ισχύει ανώτατη κατανάλωση 8 λίτρα το τ.μ. Ετσι, για ολόκληρο το χειμώνα και για σπίτι 80 τ.μ., υπολογίζουν ανώτατη κατανάλωση 640 λίτρα. Η διαφορά των φετινών με τους περσινούς φόρους κατανάλωσης και το προς επιστροφή ποσό ορίζεται στα 172 ευρώ.
  • Στους Νομούς Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου μπαίνει πλαφόν κατανάλωσης στα 15 λίτρα ανά τ.μ.
  • Στους Νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού μπαίνει πλαφόν στα 5 λίτρα ανά τ.μ.
  • Στους νομούς με το περισσότερο κρύο (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία) ισχύει ανώτατη κατανάλωση στα 25 λίτρα το τ.μ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ