Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκληρές μάχες, νέες πιέσεις

Σφοδρές είναι οι μάχες που διεξάγονται μέσα στο Χαλέπι
Σφοδρές είναι οι μάχες που διεξάγονται μέσα στο Χαλέπι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μάχες «άνευ προηγουμένου» σημειώνονταν χτες στο Χαλέπι, όπου τόσο πηγές προσκείμενες στις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και στους αντικαθεστωτικούς μιλούσαν για συνθήκες «ολοκληρωτικού πολέμου» όπως ποτέ πριν δεν είχε ζήσει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι εξαπέλυσαν ευρεία επιχείρηση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων με στόχο να περιορίσουν τον έλεγχό τους επί της πόλης, ο οποίος, τις τελευταίες βδομάδες, αυξανόταν μέρα με τη μέρα. Σφοδρές ανταλλαγές πυρών ακούγονταν ακόμη και σε συνοικίες όπου μέχρι σήμερα παρέμεναν εκτός των συγκρούσεων, όπως οι Ιζάα, Σαϊφάλ, Ντάουλα, Σουλεϊμανίγια. Αντίστοιχα, ευρεία επιχείρηση έχει εξαπολύσει ο συριακός στρατός σε συνοικίες της Δαμασκού, όπως οι Μπαρτζέ, Καμπούν, Τζαμπάρ, στις οποίες δρούσαν εκτεταμένα οι αντικαθεστωτικοί.

Ολα αυτά ενώ κλιμακώνονται συντονισμένα οι πιέσεις τόσο προς τη συριακή ηγεσία όσο και προς τις δυνάμεις εκείνες που την στηρίζουν, όπως το Ιράν και η Ρωσία. Σε σύνοδό του, το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση στην οποία καταδικάζονται οι εκτεταμένες και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες αποδίδονται, με εξαίρεση μια μικρή νύξη, συλλήβδην στις κυβερνητικές δυνάμεις, αποκρύπτοντας ουσιαστικά τη δράση και το ρόλο των αντικαθεστωτικών, των δυνάμεων που τους στηρίζουν οικονομικά και εξοπλιστικά, ακόμη και την κοινή, πλέον, παραδοχή ότι στο συριακό έδαφος δρουν περισσότεροι από 5.000 ξένοι μαχητές. Την απόφαση καταψήφισαν Ρωσία, Κίνα και Κούβα, ενώ απείχαν οι Ουγκάντα, Ινδία και Φιλιππίνες.

Παράλληλα, μια νέα συνάντηση των εκπροσώπων των χωρών της ομάδας των «Φίλων της Συρίας», δηλαδή εκείνων των ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων που έχουν συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς, αναμενόταν να γίνει αργά χτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οπως δήλωνε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, αντικείμενο της συνάντησης είναι «η ανταλλαγή ορισμένων ιδεών για το πώς μπορεί να τερματιστεί η αιματοχυσία» και όχι η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και σχεδίων. Πάντως, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο «αλ Αραμπίγια» ο αποσκιρτήσας πρώην πρωθυπουργός της Συρίας, Ριάντ Χιτζάμπ, - από άγνωστη τοποθεσία - επέμεινε ότι μοναδική λύση για να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις είναι η στήριξη και ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, ελέγχουν ούτως ή άλλως το 70% ήδη του εδάφους της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ