Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Στο 42% τα λουκέτα στο κέντρο της Αθήνας

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά για χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες που οδηγούνται βίαια στην περιθωριοποίηση και την ανεργία, στο βωμό της διάσωσης των μονοπωλιακών κερδών και της κυριαρχίας του κεφαλαίου, αποτυπώνεται ως ένα βαθμό και στην τελευταία έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Αύγουστο και αφορά τη σχέση κλειστών - ανοιχτών μαγαζιών στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε η ΕΣΕΕ, περίπου το 30% των επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου και των εμπορικών δρόμων γύρω από αυτό έχουν κλείσει. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 6.532 επιχειρήσεων και επαγγελματικών στεγών στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας κλειστές είναι οι 1.859, ποσοστό 28,3%, ενώ σε επίπεδο επιχειρήσεων των ευρύτερων εμπορικών δρόμων το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 31% ήτοι 889 επιχειρήσεις από τις 2.959 είναι κλειστές. Το αντίστοιχο ποσοστό κλειστών μαγαζιών τον προηγούμενο Μάρτη ήταν 29,6% και πέρσι 24%. Την ίδια στιγμή, σε επιμέρους παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους παρατηρούνται ποσοστά κλειστών καταστημάτων που φτάνουν ακόμα και 42%, όπως στην περίπτωση της οδού Σταδίου, δηλαδή πάνω - κάτω ένα στα δύο μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο, στην Μπενάκη φτάνει το 38%, στην Πανεπιστημίου το 34,1% και στην Ακαδημίας το 31%.

Στο φόντο της διαπίστωσης ότι τα λουκέτα παγιώνονται, εκτιμά ότι το ποσοστό τους, με δεδομένο το βάθεμα της κρίσης, θα κυμαίνεται σε ένα εύρος από 20% μέχρι 40%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ