Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ

Απεργούν αύριο, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στη γενική απεργία της ερχόμενης Τετάρτης 26 Σεπτέμβρη.

Οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και οι ενώσεις - μέλη της, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Τύπου, αλλά και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ δίνουν τη μάχη όχι μόνο για την επιτυχία της απεργίας, αλλά και για να αποκτήσει αυτή το περιεχόμενο και τους στόχους που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και δίνουν διέξοδο. Για να καταδικαστεί μαζικά όχι μόνο το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων αλλά και γενικά η πολιτική που διαχειρίζεται την κρίση με στόχο τη διάσωση του κεφαλαίου, που τσακίζει τα δικαιώματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας προκειμένου να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία. Για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις πραγματικές εξελίξεις και όχι όπως διαστρεβλωμένα τις προβάλλει η αστική προπαγάνδα. Για να συνειδητοποιηθεί ο ταξικός χαρακτήρας των μέτρων, κόντρα στην αστική προπαγάνδα, που ταυτίζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας με αυτά των εργατών. Για να εγκαταλείψουν οι εργαζόμενοι τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να συσπειρωθούν στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Για να μην περάσει κλίμα υποχώρησης και συμβιβασμού, να μην επικρατήσει η απογοήτευση, να μην περάσει η προσπάθεια εγκλωβισμού σε νέες αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλεργατική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ μέσα από καλύτερες διαπραγματεύσεις. Για να επιτευχθεί η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, στη γραμμή της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την πολιτική τους, για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, για να δημιουργήσει ο λαός τις προϋποθέσεις και να πάρει την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του.

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, που καλύπτει εργαζόμενους γενικά στη χαρτοβιομηχανία, συμμετέχει στη γενική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη (και καλεί στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια). Συμμετέχει επίσης και στην αυριανή απεργία στον Τύπο, που αποφάσισαν οι Ενώσεις του Τύπου και των ΜΜΕ. «Με τη Γενική Απεργία την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη συντονίζουμε τα αγωνιστικά βήματα με όλη την εργατική τάξη, σύσσωμος ο κλάδος στο χαρτί και τον Τύπο στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στη νέα αντεργατική, αντιλαϊκή βαρβαρότητα, βάζοντας εμπόδια στην αντεργατική επέλαση, στη γραμμή της σύγκρουσης και της ρήξης με την πολιτική που τσακίζει και ισοπεδώνει ό,τι έχει απομείνει από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Και επισημαίνει:

«Ολα τα αντεργατικά μέτρα, νέα και παλιά, ένα στόχο υπηρετούν. Να βγει το καπιταλιστικό σύστημα από την κρίση, να σωθούν τα κέρδη του και στην όποια οικονομική ανάκαμψη ακολουθήσει στα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων, το κεφάλαιο να έχει υψηλή κερδοφορία από τη δική μας εξαθλίωση. Αυτό το στόχο υπηρετούν με την πολιτική τους συγκυβέρνηση, ΕΕ, κόμματα του "ευρωμονόδρομου". Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελούν αυτά τα οποία λένε, ότι τα μέτρα είναι τα τελευταία και θα αποκατασταθούν οι αδικίες βγαίνοντας από την κρίση, είναι ψέματα για να προλάβουν αντιδράσεις. Επίσης, είναι παραπλάνηση και απάτη οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ισχυρίζεται ότι υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος μέσα στην ΕΕ με άλλη διαχείριση και με τα μονοπώλια να κυριαρχούν. Σε αυτή την πολιτική που μας ισοπεδώνει, ανεξάρτητα ποιος είναι ο κυβερνητικός διαχειριστής, ένας είναι ο δρόμος: Η κοινή δράση και η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με πλαίσιο και αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, σταθερά στη γραμμή της σύγκρουσης και της ρήξης για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, για να ανοίξει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου». Απευθύνει προσκλητήριο αγώνα στους εργαζόμενους, οι οποίοι πρέπει να ξεπεράσουν τις απειλές, τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, το φόβο και την ηττοπάθεια που σπέρνουν τα παπαγαλάκια τους σε κάθε χώρο, να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας και να απαντήσουν με μαζική, καθολική συμμετοχή, προετοιμάζοντας την παραπέρα κλιμάκωση.

Με άλλη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σχετικά με τη συμμετοχή της στην απεργία στον Τύπο και στα ΜΜΕ αναφέρει: «Στο χώρο του Τύπου, οι μεγαλοκαναλάρχες - μεγαλοεκδότες έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με απολύσεις, απλήρωτη εργασία, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων. Αξιοποιούν πλήρως το νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων που δίνουν "γην και ύδωρ" στο μεγάλο κεφάλαιο ώστε να ξεπεράσει σε όφελός του την καπιταλιστική κρίση. Η 24ωρη απεργία έρχεται να δώσει το σύνθημα για παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Είναι ανάγκη να κατανοήσουν όλοι οι εργαζόμενοι ότι κανείς "από μηχανής θεός" δε θα τους σώσει. Τα προβλήματα των εργαζομένων δε λύνονται ούτε με καλύτερους διαπραγματευτές στα πλαίσια της ΕΕ, ούτε με διαφορετικά μείγματα πολιτικής στην ίδια αντιλαϊκή ρότα».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί σε αντεπίθεση διαρκείας μαζί με την εργατική τάξη, με σύνθημα «Οχι άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία - Διέξοδος και πολιτική για το λαό και όχι για τα μονοπώλια». Ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι «τα μέτρα έχουν στόχο τη σωτηρία του κεφαλαίου από την κρίση, την ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και το φόρτωμα των επιπτώσεων της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Απορρέουν από τη στρατηγική της ΕΕ που καθορίζει την πολιτική της με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων και υλοποιούν την πάγια απαίτησή τους και το σχέδιο εδώ και πολλές δεκαετίες για απελευθέρωση της αγοράς εργασίας για φτηνό και υπάκουο εργατικό δυναμικό, χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα, για να στηρίζουν την κερδοφορία τους. Οτι δεν είναι αποτέλεσμα κακών εκτιμήσεων, κακής διαχείρισης, λιγότερης ή περισσότερης ικανότητας των διαχειριστών της κρίσης και ότι ούτε έως τη Δευτέρα Παρουσία δεν πρόκειται να βρεθεί διαχείριση που θα κάνει τον καπιταλισμό φιλολαϊκό.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΜΜΕ τίποτα κοινό δεν έχουμε ούτε με τους εργοδότες μας, ούτε με τους μετρημένους στα δάχτυλα αργυρώνητους τηλεαστέρες που "δίνουν το ρυθμό" στα δελτία των 8. Είμαστε αντικειμενικά απέναντί τους. Οι εργαζόμενοι ρεπόρτερ, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι που δίνουμε καθημερινά τη μάχη για το μεροκάματο, έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες με το σύνολο της εργατικής τάξης. Η θέση μας είναι με το λαό που σηκώνει κεφάλι, με τους εργάτες που αγωνίζονται, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού! Απέναντι στο ψέμα και τον αποπροσανατολισμό που επιχειρούν συστηματικά μέσω των καναλιών και των εφημερίδων τους, πρέπει να δώσουμε με αξιοπρέπεια τη δική μας δύσκολη μάχη για την ολόπλευρη ενημέρωση σε όφελος του λαού. Η πανελλαδική απεργία να γίνει η υπόθεση όλων μας, αφετηρία νέων αγώνων, ξεκίνημα ανασύνταξης του κινήματος με βάση τα συμφέροντα της τάξης μας και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ