Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΟΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
Αποσπασματικές αντιδράσεις

Κινούμενοι στις λογικές του να... σώσουν ό,τι σώζεται - έστω και στο παρά ένα - προκειμένου έτσι να εξασφαλιστεί μια υποτυπώδης βιωσιμότητα, και αποφεύγοντας για μια ακόμη φορά να θέσουν το στόχο της δημιουργίας ενός διεκδικητικού πλαισίου προκειμένου ο αθλητισμός με ευθύνη του κράτους να γίνει λαϊκό δικαίωμα, οι εκπρόσωποι των εθνικών ομοσπονδιών και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής συναντήθηκαν χθες με αφορμή της εξελίξεις στο χώρο του αθλητισμού.

Σκοπός της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΟΕ, ήταν η αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης που αλλάζει το καθεστώς υπαγωγής τους και αφήνει ρευστό το θέμα της κρατικής επιχορήγησης.

Τρέχουν για να προλάβουν

Το πρόβλημα ως γνωστό δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μην ενταχθούν οι αθλητικές Ομοσπονδίες στη Γενική Κυβέρνηση, που θα τους εξασφάλιζε επιχορήγηση μέσω του προϋπολογισμού. Η ξαφνική απόφαση έχει κάνει τους παράγοντες των ομοσπονδιών και την ΕΟΕ να τρέχουν να προλάβουν την 10η Οκτωβρίου η οποία είναι η ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού. Και αν μέχρι τότε οι αθλητικές Ομοσπονδίες δεν ενταχθούν στη Γενική Κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας μια εγγυημένη επιχορήγηση από το υπουργείο Οικονομικών, τότε κανείς δεν εγγυάται εάν θα υπάρξει επιχορήγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Προαναγγελία αντιδράσεων

Οπως ορίστηκε στη σύσκεψη, κοινός στόχος είναι να εξακολουθήσουν να επιχορηγούνται από την πολιτεία υπαγόμενοι στο φορέα Γενικής Κυβέρνησης ωστόσο να μην ενταχθούν στο καθεστώς των ΔΕΚΟ και παράλληλα να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια στη λειτουργία τους σε όλα τα επίπεδα.

Μετά τη συνάντηση μάλιστα εκδόθηκε ψήφισμα με βάση αυτές τις απόψεις. Σε αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων: «Καμία Αθλητική Ομοσπονδία δεν επιθυμεί να υπαχθεί στο καθεστώς λειτουργίας των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ). Επιθυμούμε να συνεχιστεί το καθεστώς που προβλέπει ο υπάρχων Αθλητικός Νόμος, με τις Αθλητικές Ομοσπονδίες να διατηρούν την αυτονομία και το αυτοδιοίκητό τους, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επιθυμούμε τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού να διοχετεύονται για τον πραγματικό αθλητισμό και όχι μόνο σε λειτουργικές και διοικητικές δαπάνες.Θέλουμε και επιζητούμε, όπως άλλωστε κάναμε και μέχρι σήμερα, τον έλεγχο της πολιτείας ώστε να γνωρίζει ο Ελληνας φορολογούμενος πού πηγαίνουν τα χρήματά του, πάντοτε κάτω από καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και νομιμότητας».

Παράλληλα αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία επιτροπή που θα επιχειρήσει να έχει άμεσες επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να εξηγήσουν τον κίνδυνο διάλυσης που αντιμετωπίζει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. «Οι κυβερνώντες θέλουν οι αθλητές μας να φέρνουν μετάλλια, χωρίς να δώσουν χρήματα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος.

Διαφωνίες από ΣΕΓΑΣ

Από τη σύσκεψη απουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ενώ σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ομοσπονδία διαφωνεί στα σημεία με την άποψη των υπολοίπων αφού εκτός από την αντίθεση στην υπαγωγή σε καθεστώς ΔΕΚΟ, διαφωνεί και με την ένταξη στον φορέα της Γενικής Κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, με γραπτή δήλωσή του αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η Ομοσπονδία δε θέλησε από την πρώτη στιγμή να ενταχθεί στο φορέα της Γενικής Κυβέρνησης ενώ επίσης χαρακτηρίζει προβοκατόρικες τις φήμες που υποστηρίζουν ότι στο ΣΕΓΑΣ θέλουν να αποφύγουν οικονομικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δήλωση: «Ο ΣΕΓΑΣ αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή εδώ και ένα χρόνο, να αποδεχθεί την ένταξή του στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης γιατί: Δε θέλει να γίνει ΔΕΚΟ. Θέλει να μείνει ΕΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Θέλει τα μέλη του ΔΣ να είναι φίλαθλοι, αιρετοί και μη αμειβόμενοι, όπως μέχρι σήμερα. Θέλει να χρηματοδοτείται από το κράτος και να ελέγχεται από αυτό, ως προς τη νομιμότητα της διαχείρισης και των αποφάσεων, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Αθλητικός Νόμος».

Μάλιστα στη γραπτή του δήλωση ο Βασίλης Σεβαστής αναφερόμενος σε αυτούς που συμφωνούν με την υπαγωγή στη Γενική Κυβέρνηση, εκφράζει την απορία, «πώς είναι δυνατόν στη μνημονιακή εποχή της κατάργησης ή συγχώνευσης φορέων του κράτους, κάποιοι να επιχειρούν να εντάξουν τις Αθλητικές Ομοσπονδίες στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και να προσθέσουν ένα μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών στο κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ