Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ
Παραμένει η ένταση

Από τη βομβιστική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν
Από τη βομβιστική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν
ΚΑΪΡΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίστηκαν και χτες αν και σε μικρότερη έκταση διαμαρτυρίες σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, με αφορμή τα αποσπάσματα προσβλητικής ταινίας για τον Μωάμεθ, που «ανέβηκαν» στο διαδίκτυο από αμερικανικό έδαφος. Θεωρητικώς, συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με την επίμαχη ταινία, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί επισήμως καμία πρόοδος και χωρίς φυσικά να έχει απαντηθεί κανένα από τα μείζονα ερωτηματικά που προκύπτουν για τους δημιουργούς και τα κίνητρά τους.

Χτες σχετική ηρεμία επικρατούσε σε αρκετές χώρες όπου πραγματοποιούνταν επί μέρες διαμαρτυρίες έξω από τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, όπως στην Αίγυπτο, αν και δεν έλειψαν οι μικροσυγκρούσεις στο Πακιστάν, στην Ινδονησία, στην Ταϋλάνδη και στο Κασμίρ. Τη συγκεκριμένη ταινία επικαλείται ως αιτία αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, χτες, στο Αφγανιστάν και η ισλαμιστική οργάνωση «Χεζμπ ι Ισλάμι». Την επίθεση πραγματοποίησε νεαρή κοπέλα, η οποία εξερράγη με το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε μικρό λεωφορείο στο δρόμο που οδηγεί από την Καμπούλ προς το διεθνές αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι, εκ των οποίων οι εννιά αλλοδαποί που εργάζονταν σε ξένη εταιρεία ταχυμεταφορών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η «Χεζμπ ι Ισλάμι» δε σχετίζεται με την «αλ Κάιντα» και είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση αυτοκτονίας. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον δε είναι ότι επικεφαλής της είναι ο Γκιουλμπουντίν Χεκματιάρ, πολέμαρχος του Αφγανιστάν που υπήρξε σύμμαχος των ΗΠΑ κατά τον πόλεμο κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας τη δεκαετία του '80.

Την ίδια ώρα, η ισλαμιστική «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ» (βόρειας Αφρικής» καλεί σε νέες επιθέσεις κατά αμερικανικών διπλωματικών αποστολών, ενώ ακραίος ισλαμιστής -σαλαφιστής- ιμάμης στην Αίγυπτο εξέδωσε «θρησκευτικό διάταγμα» -φάτουα- για τη δολοφονία όλων όσοι συμμετείχαν με κάποιο τρόπο στην ταινία. Επισήμως, οι αιγυπτιακές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος επτά Χριστιανών Κοπτών που ζουν στις ΗΠΑ και εμπλέκονται στην όλη ιστορία με την ταινία αλλά και σε βάρος του ακραίου πάστορα Τέρι Τζόουνς, γνωστού για το κάψιμο κορανίων, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «προώθησε όσο μπορούσε» την ταινία. Εντός Αιγύπτου, δε, ένας Χριστιανός Κόπτης καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για «υβριστικά σχόλια» κατά του Προέδρου Μούρσι και του Μωάμεθ, εξέλιξη που προκαλεί έντονη ανησυχία για αναζωπύρωση τυχόν θρησκευτικών εντάσεων.

Τη δημοσίευση «σκίτσων του Μωάμεθ» προανήγγειλε το γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» επικαλούμενο την αναγκαιότητα διασφάλισης της «ελευθερίας της έκφρασης». Ο Γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε «υπευθυνότητα» και αποδοκίμασε τις «υπερβολές», ενώ ο Πρόεδρος Ολάντ έκανε ειδική αναφορά στον ισλαμικό πολιτισμό και στην ιστορική του πορεία, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί όλα αυτά να διαστρεβλώνονται από ορισμένους που υποστηρίζουν ότι εκφράζουν το Ισλάμ». Η Γαλλία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ευρώπη.

  • Ερασιτεχνικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε χτες δείχνει ομάδα νεαρών να βγάζει το πτώμα του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη από το κτίριο και μεταξύ αυτών ακούγονται ορισμένοι που πανηγυρίζουν και ορισμένοι που καλούν σε βοήθεια για να σωθεί.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για 3 μήνες(2017-04-11 00:00:00.0)
Δρακόντεια μέτρα σε πρεσβείες(2012-09-21 00:00:00.0)
Μια «ταινία», πολλά ερωτηματικά και επικίνδυνη ένταση(2012-09-16 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι διαμαρτυρίες(2012-09-15 00:00:00.0)
Οργή και ένταση μετά το αιματοκύλισμα(2011-01-04 00:00:00.0)
Επίκειται νέο ξέσπασμα συγκρούσεων...(1998-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ