Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Αρχή με εκρηκτικά προβλήματα

Στα 8.500 χιλιάδες υπολογίζουν τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες

MotionTeam

Ξεκίνησε, χτες, η σχολική χρονιά με εκρηκτικά προβλήματα που αναμένεται να ενταθούν, αν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δε διεκδικήσουν ακόμα και τα στοιχειώδη. Χιλιάδες τα κενά εκπαιδευτικών, ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα (υπάρχουν ακόμα χρέη από πέρσι), πολλά σχολεία μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα θέρμανσης κ.ά.

Παρ' όλο που τα προβλήματα «φωνάζουν», ο υπουργός Παιδείας, αφού, μάλιστα, επισκέφθηκε αρκετές σχολικές μονάδες, δήλωσε ότι, παρά την κρίση «με σωστό σχεδιασμό, κεντρικό προγραμματισμό και με το μεράκι του εκπαιδευτικού μπορεί να γίνει πραγματικότητα το αυτονόητο». Κατά τα άλλα, δήλωσε πως «την επόμενη εβδομάδα, με την οριστικοποίηση της δυναμικότητας κάθε τμήματος, θα τοποθετηθεί και ο τελευταίος αναγκαίος αναπληρωτής εκπαιδευτικός».

Ας δούμε τώρα ποιο είναι το ...«αυτονόητο» της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ σε συνέντευξη Τύπου, τα κενά εκπαιδευτικών ξεπερνούν συνολικά τα 8.500. Πιο συγκεκριμένα, 3.600 είναι οι ελλείψεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, Αγγλικών κ.ά.). Οι 580 είναι δάσκαλοι και οι 348 νηπιαγωγοί. Στους 3.600 προστίθενται περίπου δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής που ήταν διορισμένοι πέρσι και προβλέπεται να είναι στα σχολεία τέλη Σεπτέμβρη, αφού δεν έχουν καν αναρτηθεί οι σχετικοί πίνακες. Περίπου 3.500 χιλιάδες είναι τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Γυμνάσια και Λύκεια. Ο κατάλογος δε σταματά εδώ, αφού 6 χιλιάδες υπολογίζονται τα κενά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα ολοήμερα δημοτικά, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν διοριστεί. Ενα ακόμα «αυτονόητο», όπως τα ονομάζει ο υπουργός Παιδείας, είναι πως ο μισθός του νεοδιόριστου δασκάλου είναι «καθαρά» 648 ευρώ, ενώ έχουν γίνει 225 διορισμοί (40 στην πρωτοβάθμια και 185 στη δευτεροβάθμια). Επιπλέον, οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τον Ιούνη του 2010 ήταν 94.264 και με στοιχεία του Αυγούστου, τώρα είναι 83.202, δηλαδή μείωση 11,7%.

Τεράστιο είναι το θέμα με τη μεταφορά μαθητών, αφού το κονδύλι που έχει εγκριθεί δε φτάνει ούτε στο ελάχιστο. Πάντως, το σημαντικότερο άμεσο ζήτημα είναι τα οικονομικά των σχολείων για τα λειτουργικά έξοδα. Οι σχολικές επιτροπές χρωστάνε από την περσινή χρονιά για καύσιμα, γραφική ύλη, ΔΕΗ - ΟΤΕ, συντήρηση κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι οφειλές στην Πάτρα είναι 200.000 ευρώ, στην Καστοριά 199.000 ευρώ, στην Ξάνθη 183.000 ευρώ, στην Κοζάνη πάνω από 400.000 ευρώ, στο Μαρούσι 230.000.

Ανάμεσα στα άλλα να σημειώσουμε ότι, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ήδη στο 8ο Γυμνάσιο και 8ο Λύκειο Αθηνών έχει κοπή η παροχή φυσικού αερίου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ