Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συγκρούσεις στον Καύκασο

Τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τετάρτη και τουλάχιστον ακόμα τέσσερις τραυματίστηκαν από πυρά ενόπλων κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον οχηματοπομπής του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών στη ρωσική Αυτόνομη Δημοκρατία της Ινγκουσετίας, που συνορεύει με την επίσης ρωσική Αυτόνομη Δημοκρατία της Τσετσενίας. Οι ένοπλοι έπληξαν τα οχήματα με εκρηκτικά και στη συνέχεια επιτέθηκαν με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες, σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού ρωσικού πρακτορείου RIA.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας επανεξετάζει τα σχέδια για τη συμμετοχή μονάδων στρατού στις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» που διεξάγονται σήμερα στο Βόρειο Καύκασο από τις ρωσικές αστυνομικές δυνάμεις και τα ένοπλα σώματα ασφαλείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», τα σχέδια αυτά εξετάζονται λόγω των αυξημένων απωλειών των δυνάμεων ασφάλειας από τη δραστηριοποίηση ένοπλων ομάδων που δρουν στην περιοχή. Ετσι μόνο την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου στην πολυτάραχη αυτή περιοχή έχουν σκοτωθεί 15 στρατιώτες και αστυνομικοί, ενώ 11 τραυματίστηκαν.

Εκτιμάται πως «εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν, τότε το υπουργείο Αμυνας θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις διάλυσης των παράνομων ένοπλων ομάδων». Για την πιθανή πιο ενεργή συμμετοχή του υπουργείου Αμυνας στην καταστολή των ένοπλων ομάδων πιστοποιεί και το Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής Προεδρίας κι αφορά «την έγκριση της σύνθεσης της Εθνικής αντιτρομοκρατικής επιτροπής». Σύμφωνα με το έγγραφο, στην Εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή θα ενταχθεί και ο υπουργός Αμυνας καθώς κι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Να σημειωθεί πως την περίοδο από τον Αύγουστο του 1999 έως το 2004 η στρατιωτική ηγεσία είχε τη διοίκηση των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» στην περιοχή του Βόρειου Καύκασου, όπου ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες επεδίωκαν την απόσχιση της περιοχής από τη Ρωσία και τη συγκρότηση «ανεξάρτητου» ισλαμικού εμιράτου, έχοντας και στήριξη από το εξωτερικό. Μετά τον τερματισμό της «πολεμικής φάσης», κι όταν τα φαινόμενα βίας υποχώρησαν στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, τη διοίκηση των επιχειρήσεων ανέλαβε η αστυνομία. Ξεκινώντας από το 2006 τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από την περιοχή του Βορείου Καύκασου. Σήμερα, πυκνώνουν τα σημάδια που δείχνουν πως κρίνεται από τη ρωσική ηγεσία αναγκαία η νέα εμπλοκή και στρατιωτικών δυνάμεων στις συγκρούσεις με τις ένοπλες ομάδες στο Βόρειο Καύκασο.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ