Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Καρμανιόλα με αναδρομική εφαρμογή

Συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό είχαν χτες ένστολοι και πανεπιστημιακοί

Από παλιότερη κινητοποίηση των πυροσβεστών για μισθολογικά και άλλα κλαδικά ζητήματα
Από παλιότερη κινητοποίηση των πυροσβεστών για μισθολογικά και άλλα κλαδικά ζητήματα
Πρόσθετες εισοδηματικές απώλειες έχει ετοιμάσει η συγκυβέρνηση για περίπου 250.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.). Οι «εξοικονομήσεις», που προσδοκούν μόνο από το συγκεκριμένο κονδύλι, φτάνουν στα 360 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες θα έχουν αναδρομική εφαρμογή από την 1η Ιούλη του 2012. Οι αμειβόμενοι με τα ειδικά μισθολόγια, όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα υποστούν ακόμα την κατάργηση των υπολειμμάτων από τον 13ο και 14ο μισθό, όπως και το «πάγωμα» των προαγωγών και της όποιας μισθολογικής εξέλιξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας και των πανεπιστημιακών.

Συγκεκριμένα:

  • Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των οργανώσεων των αστυνομικών - λιμενικών - πυροσβεστών κράτησε μόλις 15 λεπτά και οι συνδικαλιστές αποχώρησαν από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό. Οπως ανέφεραν, ο υπουργός τούς παρουσίασε ένα προαποφασισμένο σχέδιο για περικοπές της τάξεως του 6%-7,5% το 2012 και 12% το 2013. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, οι περικοπές υπερβαίνουν το 20%, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι «παγώνουν» οι προαγωγές και κατ' επέκταση η μισθολογική εξέλιξη. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι ο υπουργός τούς ανακοίνωσε και νέες περικοπές το 2013, ύψους 200.000.000 ευρώ για τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά τη συνάντηση, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση την προσεχή Πέμπτη.
  • Για τους πανεπιστημιακούς, το πετσόκομμα που θέλει να επιβάλει η συγκυβέρνηση ξεπερνά το 30% στις αποδοχές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του υπουργού με τα προεδρεία της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ ΤΕΙ και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) προτάθηκε μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών κατά 17,5%. Συγκεκριμένα, προτάθηκαν κλιμακωτές μειώσεις στις μεικτές αποδοχές: 5% για αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ, 15% σε αποδοχές από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 25% από 1.500 έως 2.500 ευρώ και πάνω από 30% σε αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω ποσά είναι το σύνολο των αποδοχών των πανεπιστημιακών, μαζί με τα διάφορα επιδόματα που δικαιούνται.

Τα προεδρεία των τριών Ομοσπονδιών είχαν συνάντηση το απόγευμα και με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, χωρίς να προκύψει κάτι διαφορετικό για το θέμα. Τα όργανα των Ομοσπονδιών θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν τη στάση τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) έχει καλέσει τους Συλλόγους και όλους τους πανεπιστημιακούς σε αγώνα συνολικά ενάντια στα μέτρα. Απαιτεί καμία περικοπή στις αμοιβές και επιστροφή των μέχρι τώρα περικοπών. Διεκδικεί πανεπιστημιακό μισθολόγιο με άξονες α) την κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, β) τις αναγκαίες αυξήσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση και την επιστημονική ενημέρωση, γ) την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ, δ) την καθιέρωση της σύνταξης στο 80% του μισθού του τελευταίου εργασιακού έτους και ε) την αξιοπρεπή, δωρεάν και χωρίς χαράτσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ