Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για τη δραματική κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς

Ανακοίνωση για τη δραματική κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς της πρωτεύουσας εξέδωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Εργαζόμενοι, Γονείς

Οπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, ανοίγουν αυτές τις μέρες λιγότεροι Παιδικοί Σταθμοί και με ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα, καθώς χιλιάδες μικρά παιδιά βρίσκονται αποκλεισμένα από το δικαίωμά να κοινωνικοποιούνται στην πιο τρυφερή ηλικία. Τα βάσανα μεγαλώνουν για τους γονείς που βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού μαζί με τον εφιάλτη της ανεργίας, της φτώχειας, της ακρίβειας και της φοροκαταιγίδας, έχουν και αυτή την αγωνία.

Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αλλά και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που την απαρτίζουν στο Δήμο της Αθήνας, στην Περιφέρεια και την Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ), πιστοί στην πολιτική ΕυρωΕνωσης-Κεφαλαίου-Τρόικας, "φορτώνουν στις πλάτες μας" την καπιταλιστική κρίση, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, με δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, γενικευμένες απολύσεις προσωπικού και ισοπέδωση μισθολογικών, ασφαλιστικών, άλλων δικαιωμάτων.

Στην ίδια αντιδραστική γραμμή και ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Καμίνης όχι μόνο έκλεισε Παιδικούς Σταθμούς με διάφορα προσχήματα και προειδοποίησε για ακόμα πιο δραστικές περικοπές και απολύσεις συμβασιούχων με πρόσχημα την κρίση, αλλά "έριξε" και την πρόταση για "συνεταιρισμό" απολυμένων που θα διαχειρίζονται έναν η περισσότερους Σταθμούς με "ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια". Ηδη, "άνοιξαν το χορό" της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που αναλαμβάνουν υπηρεσίες των Δήμων με μεσάζοντα την Περιφέρεια, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν και χρησιμοποιώντας εργαζόμενους με ελάχιστα δικαιώματα και μισθούς πείνας.

Το "κερασάκι στην αντεργατική τούρτα" της Δημοτικής αρχής έβαλε πρόσφατα η πρόεδρος του Βρεφοκομείου (ΔΒΑ), καλώντας -εγγράφως μάλιστα- τους εργαζόμενους στο Δήμο να εργαστούν "εθελοντικά" στους Παιδικούς Σταθμούς, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει με "εθελοντική" - απλήρωτη εργασία απολυμένων στο Ιδρυμα Αστέγων και στο ΚΕΠ Αλλοδαπών.

Σε αυτή την κατεύθυνση και η ηγεσία της ΚΕΔΕ συμφώνησε πρόσφατα με τον υπουργό Εργασίας να περικόψουν κι άλλο την ήδη ανεπαρκή χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών κατά 20%, και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης κατά 50%, με τη δικαιολογία ότι έτσι θα πάρουν περισσότερα παιδιά. Απαιτούν από το εναπομείναν προσωπικό των Σταθμών (παιδαγωγικό και βοηθητικό) να εξυπηρετεί περισσότερα παιδιά, ενώ η σίτιση καθώς και τα λειτουργικά και άλλα αναγκαία έξοδα (για θέρμανση, γραφική ύλη και άλλα παιδαγωγικά υλικά) θα μειωθούν και αυτά. Το αποτέλεσμα θα είναι η παραπέρα επιδείνωση των συνθηκών διαμονής, του παιδαγωγικού έργου, της υγιεινής και ασφάλειας των μικρών παιδιών και βέβαια η υπερεντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού.

Σοβαρές πολιτικές ευθύνες

Για αυτή την κατάσταση φέρει σοβαρή ευθύνη και η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) που, παρά τις αγωνιστικές κορόνες, στηρίζει στην πράξη την αντιδραστική πολιτική της εισβολής των ΜΚΟ, του "εθελοντισμού", της ελαχιστοποίησης εντέλει των απαιτήσεων εργαζομένων και ανέργων, ώστε να επιβιώσουν στα πλαίσια πάντα του συστήματος και της ΕυρωΕνωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και το πιο βίαιο δεκανίκι του συστήματος, η "Χρυσή Αυγή", που επιχειρεί να εμφανίσει το μετανάστη και το παιδί του ως αιτία για την εφιαλτική κατάσταση, ενώ κρύβει πίσω από συσσίτια και αγαθοεργίες, τον πραγματικό ρόλο που της έχει αναθέσει το σύστημα, δηλαδή το "χτύπημα" των εργατικών - λαϊκών αγώνων, όπως έκανε στη Χαλυβουργία.

Είναι φανερό ότι συγκυβέρνηση και Δημοτική αρχή επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την αγωνία εργαζομένων και ανέργων για το μεροκάματο και την ανάγκη να πάνε τα παιδιά τους στον Παιδικό Σταθμό, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις απαιτήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, με μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για σύγχρονους, ασφαλείς, Δημόσιους και δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά. Να μη δεχτούμε την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση που προωθούν μέσω των ΜΚΟ, ούτε την απλήρωτη εργασία που μετονομάζουν "εθελοντισμό".

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Αθήνα καλούν εργαζόμενους, ανέργους, κάθε λαϊκή οικογένεια, χωρίς άλλη αναμονή και αυταπάτες, να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που ισοπεδώνει τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας, για να προστατέψει τα κέρδη του κεφαλαίου εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης.

Πλαίσιο πάλης

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ μαζί με το οργανωμένο ταξικό κίνημα σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά:

  • Κανένα παιδί εκτός Παιδικών Σταθμών. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχου. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.
  • Σύγχρονοι, ασφαλείς, Δημόσιοι και δωρεάν Παιδικοί Σταθμοί για όλα τα παιδιά. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
  • Να παρθούν πρακτικά μέτρα και να υπάρξει γενναία κρατική χρηματοδότηση και αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για να διευρυνθεί το δίκτυο Παιδικών Σταθμών, ώστε να ανταποκρίνεται στις ολοένα μεγαλύτερες ανάγκες. Να ενοικιαστούν και να διαμορφωθούν κατάλληλα κτίρια για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και το λαό της Αθήνας να μην υποτάξουν τις ανάγκες των παιδιών τους και τη ζωή τους, στους εκβιασμούς περί χρεοκοπίας του κράτους που σκόπιμα διοχετεύει η συγκυβέρνηση της πλουτοκρατίας και η ΕυρωΕνωση. Τα κρατικά ταμεία δεν τα χρεοκόπησαν οι ανάγκες ου λαού, αλλά οι φοροαπαλλαγές και τα χρηματοδοτικά πακέτα της πλουτοκρατίας.

Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας.

Καμία θυσία για την πλουτοκρατία και τα κόμματά της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί λόγω έλλειψης προσωπικού(2013-09-06 00:00:00.0)
Αγώνας για τους παιδικούς σταθμούς(2013-07-04 00:00:00.0)
Σε δεινή θέση οι εργαζόμενοι(2012-09-29 00:00:00.0)
Πολιτική εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών(2009-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ