Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας φέρνει αποτελέσματα

Αναστέλλεται προσωρινά η καταβολή δημοτικών προστίμων

Μια πρώτη θετική ρύθμιση γύρω από το θέμα των εξοντωτικών προστίμων χιλιάδων ευρώ που επέβαλε η δημοτική Αρχή της Αθήνας στα μικρομάγαζα για «κατάληψη πεζοδρομίου» λόγω της τοποθέτησης διαφημιστικών σταντ έξω από την είσοδο των καταστημάτων, πέτυχε ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας.

Μετά από παρέμβαση του ΔΣ του Συλλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου την προηγούμενη Δευτέρα, συζητήθηκε η επίθεση που έχει εξαπολύσει η δημοτική Αρχή στους μικρομαγαζάτορες. Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι σε μια περίοδο που τα μικρομάγαζα και οι εργαζόμενοι έχουν γονατίσει από τους φόρους, τα χαράτσια, τις εισφορές αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, τις μειώσεις μισθών, τα υπέρογκα πρόστιμα που θέλει να επιβάλει ο Δήμος θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους. Η επίθεση αυτή, κατήγγειλε ο Σύλλογος, δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, εντάσσεται στη γενικευμένη επίθεση ενάντια στους μικρούς εμπόρους με σειρά μέτρων και πολιτικών με στόχο την οικονομική και φυσική τους εξόντωση, στο πλαίσιο της σύμπλευσης της δημοτικής Αρχής με τα μεγάλα συμφέροντα και συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, που προετοιμάζονται να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε «επιχειρηματική ζώνη», όπου θα κυριαρχούν τα πολυκαταστήματα. «Με το διωγμό των μικρών εμπόρων από το κέντρο της Αθήνας», τονίζεται στο υπόμνημα, «επιδιώκεται να διαμορφωθεί ο χώρος όπου θα κυριαρχούν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες του εμπορίου και της εστίασης, χωρίς την ενοχλητική παρουσία των μικρών εμπόρων που παλεύουν για το μεροκάματο».

Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι έμποροι που υπέγραψαν το υπόμνημα απαίτησαν:

  • Αμεσα να σταματήσει η δημοτική Αρχή την επιδρομή που έχει εξαπολύσει στα μικρομάγαζα της Αθήνας.
  • Να διαγράψει εδώ και τώρα όλα τα πρόστιμα που έχει επιβάλει.
  • Να δοθεί άδεια για ορισμένο χώρο έξω από τα μικρά μαγαζιά, για να μπορέσουν να δουλέψουν χωρίς εξοντωτικές επιβαρύνσεις και πρόστιμα.

Κάτω από την πίεση της παρέμβασης του Συλλόγου και με τη συμπαράσταση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης πάρθηκε η απόφαση: πρώτον, να ανασταλεί προσωρινά η καταβολή των προστίμων και να παγώσει η διαδικασία επιβολής τους. Δεύτερον, ο σύλλογος να ζητήσει και να καταθέσει προτάσεις σε κάθε αρμόδιο του Δήμου για τη διαγραφή των προστίμων και πρόταση για λογική αξιοποίηση του πεζοδρομιακού χώρου έναντι συμβολικής αμοιβής.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Σύλλογος καλεί τους ενδιαφερόμενους εμπόρους να καταθέσουν άμεσα στο Σύλλογο τις φωτοτυπίες των βεβαιώσεων προστίμων για να προχωρήσει η αναστολή πληρωμής τους. Ακόμη, να βρίσκονται σε ετοιμότητα για σύσκεψη όπου θα διαμορφωθεί η πρότασή τους για τις άδειες.

«Αποδεικνύεται», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας «ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα όταν αγωνιζόμαστε οργανωμένα - συλλογικά στα πλαίσια του Συλλόγου μας και αγωνιστικά διεκδικούμε τα δικαιώματά μας» και καλεί σε ετοιμότητα για συνέχιση του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ