Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Εκπομπές και ντοκιμαντέρ

Στις 19.00 το κανάλι της Βουλής θα προβάλει ένα ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στον Ευγένιο Ντελακρουά με τίτλο «Τα τελευταία χρόνια». Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το συγκλονιστικό πορτρέτο του μεγάλου ρομαντικού ζωγράφου, με βάση τις επιστολές του και το προσωπικό του ημερολόγιο.

Ο Ντελακρουά γεννήθηκε στις 26 Απρίλη 1798 στο Σαρεντόν-Σεν-Μορίς κοντά στο Παρίσι και ήταν το τέταρτο παιδί του Σαρλ Ντελακρουά, υπουργού Εξωτερικών του Διευθυντηρίου αν και εικάζεται ότι ο πραγματικός του πατέρας ήταν ο Ταλεϊράνδος, διάσημος διπλωμάτης στον οποίο ο Ευγένιος έμοιαζε στην εμφάνιση και το χαρακτήρα. Ο Ντελακρουά έμεινε ορφανός στην ηλικία των 16. Το 1815 μαθήτευσε κοντά στον ζωγράφο Πιερ-Ναρκίς Γκερέν και το 1816 μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1822 παρουσίασε στο Σαλόνι Παρισιού τον πίνακά του «Η βάρκα του Δάντη». Το 1824 παρουσίασε τη «Σφαγή της Χίου», εμπνευσμένος από το πραγματικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης, και ο πίνακας αγοράστηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για 6.000 νομίσματα.

Το 1855 εξέθεσε 48 πίνακες στη Διεθνή Εκθεση Παρισιού και έγινε δεκτός στην Ακαδημία μετά από την όγδοη αίτησή του. Κάνοντας τοιχογραφίες πολλές ώρες όρθιος επάνω σε σκαλωσιές μισοτελειωμένων κτιρίων, αρρώστησε και αποσύρθηκε. Πέθανε στις 13 Αυγούστου 1863 στο Παρίσι.

Την Διδώ Σωτηρίου παρουσιάζει η εκπομπή «Μονόγραμμα», που θα προβληθεί σήμερα στις 16.00 από τη ΝΕΤ.

Η συγγραφέας μιλάει για τις επιρροές που άσκησε στο έργο της η ζωή στη Μικρά Ασία, για τα γεγονότα του 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, καθώς και την εγκατάστασή της στην Αθήνα. Παρουσιάζονται, επίσης, αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα της, ενώ η ίδια αναλύει το περιεχόμενο των βιβλίων της, με αναφορά στα βιώματά της από τις περιόδους της δικτατορίας του Μεταξά, της Κατοχής και της απριλιανής δικτατορίας.

Στις 17.50 η ΕΤ-1 στο πλαίσιο της εκπομπής «Ετσι γιορτάζουν οι Ελληνες» θα παρουσιάσει το χαρακτηριστικό έθιμο της Σίφνου, αυτό του «Πανηγυρά». «Πανηγυράς» είναι αυτός που παραλαμβάνει και κρατά για ένα ολόκληρο χρόνο στο σπίτι του την εικόνα του εορτάζοντος αγίου. Τη μέρα της εορτής επιστρέφει την εικόνα και την παραδίδει στον «Πανηγυρά» της επόμενης χρονιάς, ενώ αναλαμβάνει και τη χορηγία του τρέχοντος πανηγυριού. Οι τελετουργίες, τα κεράσματα, η τράπεζα, το γλέντι αλλά και η μοναδική ομορφιά του νησιού παρουσιάζονται στο φακό, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η συνέχεια της ζωής σε βάθος αιώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ