Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Χρειάζονται άμεσες λύσεις για τους παιδικούς σταθμούς

Συνέντευξη Τύπου από ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ και Σύλλογο Γυναικών

Λιγότερα θα είναι φέτος τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς στην Καρδίτσα, ενώ διογκώνονται τα προβλήματα λειτουργίας που αυτοί οι σταθμοί αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι των τοπικών Γραμματειών των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ και του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας:

  • Στο μοναδικό δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό που λειτουργεί στο Νομό, καθώς και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που υπάγονται στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με τίτλο: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», έγιναν 400 αιτήσεις και επιλέχτηκαν μόνο 190 παιδιά (55 στο βρεφικό και 135 στους παιδικούς).
  • Στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έγιναν 459 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν οι 436.

Φυσικά, οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματικότητα γιατί ένας μεγάλος αριθμός δεν έκαναν καθόλου αίτηση αφου δεν είχαν δικαίωμα, (δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι των αγωνιστικών συσπειρώσεων επεσήμαναν ότι τη φετινή χρονιά έγιναν περικοπές στις ανά παιδί υπηρεσίες και συγκεκριμένα στη μετακίνηση, με αποτέλεσμα να καλούνται οι γονείς να πληρώσουν, ή να τα μεταφέρουν οι ίδιοι και στάθηκαν, ιδιαίτερα, στα προβλήματα λειτουργίας στους παιδικούς σταθμούς, όπου:

1. Γίνεται πιο έντονο το πρόβλημα των τροφείων που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς σε εποχές σκληρής λιτότητας, ανεργίας, μειώσεων μισθών.

2. Υπάρχει πρόβλημα χώρου και στοιβάζονται 80 ή 90 παιδιά σε σταθμούς που η δυναμικότητά τους είναι πολύ μικρότερη, με πολλαπλές συνέπειες και για την ασφάλεια των παιδιών και για το παιδαγωγικό έργο που πρέπει να γίνει.

3. Το προσωπικό δεν επαρκεί και με την απόφαση της κυβέρνηση να μειώσει κατά 30% το ποσό που θα έπρεπε να δώσει στους δήμους είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθεί κι άλλο.

Αναφερόμενοι στη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας, σημείωσαν ότι αποσπά προσωπικό από άλλες δομές και ζητά προσωπικό ορισμένου χρόνου, δηλαδή 5μηνα ή δίμηνα. Και ρώτησαν: Μετά τη λήξη των συμβάσεων τι θα γίνει; Θα στηρίζουν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών νέες κοπέλες από δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ, δηλαδή βοηθοί που κάνουν πρακτική άσκηση; Θα μπαινοβγαίνουν παιδαγωγοί μέσα στα παιδιά με τη λήξη των συμβάσεων κάθε δίμηνο ή τη λήξη της πρακτικής άσκησης; Μετά τη λήξη της 5μηνης σύμβασης τι θα γίνει με το προσωπικό των σταθμών μέχρι τη λήξη της χρονιάς;

Τέλος, κάλεσαν τους γονείς να συστρατευτούν με ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και Σύλλογο Γυναικών και να αγωνιστούν πιέζοντας την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μέτρα ώστε: Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Καρδίτσας όλων των βρεφών και νηπίων που θα κάνουν αίτηση οι γονείς τους, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις. Να καταργήσει τα τροφεία. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων Π.Σ. Αμεσα να ολοκληρωθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός της Εργατικής Εστίας δυναμικότητας 100 βρεφών και νηπίων (έχει ξεκινήσει η κατασκευή του). ΟΛΟΙ μαζί να διεκδικήσουν αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ