Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις - εξαγορές

Γιγαντιαία συγκέντρωση κεφαλαίων. Στο «σφυρί» και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. «Στρατηγικές εξόδου» από τα γαλλικά μονοπώλια που ετοιμάζονται να παραχωρήσουν τις τράπεζες Εμπορική και Γενική

Εντονες διεργασίες, επιχειρηματικές κόντρες και μπόλικο παρασκήνιο καταγράφονται το τελευταίο διάστημα γύρω από τις νέες σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές που μαγειρεύονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας ήταν η εκχώρηση - απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) στον όμιλο της Πειραιώς. Η μοιρασιά της λείας συνεχίζεται με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανεβαίνει πολύ ψηλά στη λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει ετοιμάσει η συγκυβέρνηση. Θέμα χρόνου είναι η προκήρυξη διαγωνισμού ή όποιας άλλης διαδικασίας για το πέρασμα του κρατικού μετοχικού πακέτου σε άλλες ενδιαφερόμενες τράπεζες, οι οποίες θα βάλουν στο χέρι τις πολυπόθητες από τους τραπεζίτες καταθέσεις της πελατείας του ΤΤ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές συμπράξεις, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων και οι άλλες επιχειρηματικές συνέργειες θα επιφέρουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στο ΤΤ όσο και συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στα σενάρια που εξετάζει η συγκυβέρνηση βρίσκεται και το ενδεχόμενο κατάτμησης του ΤΤ σε «καλό» και «κακό» κομμάτι, στα πρότυπα δηλαδή που επέλεξαν για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Σήμερα, σε άμεση κρατική ιδιοκτησία βρίσκεται το 34,4% του ΤΤ, ενώ 10% βρίσκεται στα ΕΛΤΑ και από 6% κατέχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Πολύ κοντά σε συμφωνία συγχώνευσης - απορρόφησης της Γενικής Τράπεζας, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γαλλικός όμιλος Societe Generale, βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Μετά και την κατάτμηση και απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας, ο όμιλος της Πειραιώς ανακοίνωσε χτες ότι «βρίσκεται σε εμπιστευτικές συζητήσεις με τη Societe Generale σε σχέση με πιθανή εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής της στην Γενική Τράπεζα», σημειώνοντας ότι οι «συζητήσεις έχουν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο».

Οι συγχωνεύσεις - εξαγορές συνεχίζονται με την περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας, ο σημερινός ιδιοκτήτης της οποίας, η γαλλική μητρική τράπεζα Credit Agricole, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ελλάδα εκχωρώντας κομμάτια ή και το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στο χορό της διεκδίκησης, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, έχουν περάσει οι τραπεζικοί όμιλοι των Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank. Οπως προκύπτει, οι γαλλικές τράπεζες (Gredit Agricole και Societe Generale), σημερινοί ιδιοκτήτες και μοναδικοί μεγαλομέτοχοι σε Εμπορική και Γενική, εξετάζουν πλέον τη «στρατηγική εξόδου» από την ντόπια τραπεζική πιάτσα, στην οποία έβαλαν πόδι από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, στο πλαίσιο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων εκείνης της περιόδου. Η Gredit Agricole ήδη μετέφερε τις θυγατρικές της στον ευρύτερο ζωτικό χώρο και αγορές της ΝΑ Ευρώπης σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία από το χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής απευθείας στο μητρικό όμιλο στη Γαλλία.

Είναι απόλυτα βέβαιο το γεγονός ότι οι αποφάσεις τόσο της γαλλικής τράπεζας όσο και των φερόμενων διεκδικητών της Εμπορικής Τράπεζας θα προσδιοριστούν από τους τελικούς όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή από τους όρους για τη διοχέτευση και τη μοιρασιά του προβλεπόμενου πακτωλού κεφαλαιακών ενισχύσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Η Gredit Agricole, σε πρόσφατο ραπόρτο, και απευθυνόμενη σε «επενδυτές», βάζει στο τραπέζι τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία, την «ικανότητα της χώρας να διασφαλίσει τη θέση της στην Ευρωζώνη» καθώς επίσης και τη «χρήση των κεφαλαίων από τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ (EFSF, ΕSM)».

Σύμφωνα με τη διαθέσιμη πληροφόρηση και τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη η υπό κυοφορία συμφωνία εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας προσδιορίζεται από τους παρακάτω όρους:

-- Από τη διαφαινόμενη, για την ώρα ανεπιβεβαίωτη, θέση της γαλλικής μητρικής τράπεζας να μην καταβάλει ή να συρρικνώσει τις υποχρεώσεις της στη δρομολογημένη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Εμπορική Τράπεζα. Επίσης, η συμμετοχή της στο νέο μετοχικό σχήμα (μετά την απορρόφηση από άλλη τράπεζα) να υποχωρήσει κάτω από 10%.

-- Από τη δική τους πλευρά οι διεκδικητές της Εμπορικής Τράπεζας φαίνεται να ορέγονται τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που θα δοθούν στη συνέχεια από τους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς στήριξης.

-- Με βάση και τα παραπάνω το τίμημα για την εξαγορά και συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας διαμορφώνεται σε συμβολικό επίπεδο, με ένα απολύτως συμβολικό τίμημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ