Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΣΤΕΦΑΝ ΕΛΙΟΤ
Οι κουμπάροι και το κριάρι

Χαριτωμένα γλυκανάλατη και φορτωμένη μέχρι εκεί που δεν παίρνει η φαρσοκωμωδία του Ελιοτ, με ξεδοντιασμένη σατιρική απόχρωση για το πρωτόκολλο του νεοπλουτίστικου αυστραλέζικου επαρχιωτισμού και την εγγλέζικη υπεροψία του φτωχού, πλέον, συγγενή! Η πληθώρα των στοιχείων που ο σκηνοθέτης επέλεξε να στριμώξει στο δίωρό του, τον υποχρεώνει σε ένα είδος οικονομίας στη διαχείρισή τους, όπου η αεικίνητη κάμερα αναγκάζεται να υπάρχει αποκλειστικά και μόνο εκεί που την καλεί η κωμωδία, εξασφαλίζοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο στην ταινία ένα γρήγορο ρυθμό ο οποίος στηρίζεται απόλυτα στη δράση.

Ο νεαρός Εγγλέζος Ντέιβιντ και η όμορφη Αυστραλιανή Μία συναντώνται σε κάποιο παραδεισένιο νησάκι, ερωτεύονται και αποφασίζουν να παντρευτούν πάραυτα. Ο γάμος θα γίνει στην Αυστραλία όπου, ο ορφανός γαμπρός προσγειώνεται την προηγουμένη της τελετής συνοδεία της «οικογένειάς» του, των τριών δηλαδή κολλητών του, οι οποίοι τυγχάνει να ειδικεύονται στο να τα κάνουν όλα γυαλιά καρφιά! Πόσο μάλλον που στο κτήμα του γερουσιαστή πατέρα της νύφης, έρχονται μούρη με μούρη με τον Ράμσι, το επιβλητικό κριάρι στο οποίο ο γερουσιαστής χρωστά την επιτυχία της πολιτικής του καριέρας.

Χοντροκομμένα, στο σύνολό τους τα γκαγκ. Ανεξάντλητο το φάσμα των κωμικών ενσταντανέ και παρεξηγήσεων. Ατέρμονη η γκαλερί πορτρέτων και τα σχόλια πάσης φύσεως - από τις αναγωγές τις σχετικές με το χιτλερικό μουστάκι μέχρι τις προκαταλήψεις των Βρετανών για τη «σωφρονιστική» τους αποικία... Και πάντα παρόν ο απαραίτητος πλέον «μπάφος»... Ιδού τα βασικά στοιχεία που ανακατεύει -συμπαθητικά- ο σκηνοθέτης. Ωστόσο, ούτε η ζωντάνια και το κέφι της Ολίβια Νιούτον-Τζον, ούτε η μάσκα της κυνικής ψευτολεσβίας αδελφής της νύφης, ούτε φυσικά και το μεγαλοπρεπές κριάρι μερινός, ο Ράμσι, στάθηκαν ικανά να προσδώσουν στην ταινία διαφορετικής λάμψης αύρα από αυτή που πραγματικά έχει: δηλαδή εκείνη του οπτικοακουστικού κοινότοπου προϊόντος στεγνής διασκέδασης...

Παίζουν: Κρις Μάρσαλ, Κέβιν Μπίσοπ, Ολίβια Νιούτον - Τζον, Ξαβιέ Σάμουελ, Τιμ Ντραξλ, κ.ά.

Παραγωγή: Αυστραλία, Μ. Βρετανία (2012).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ