Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Δείτε στον «902 TV»

Παρακολουθήστε απόψε στις 21.30 από την τηλεόραση του «902» την εκπομπή «Δεν άνθισαν ματαίως», η οποία θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο μεγάλο μας νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Σεφεριάδης. Γεννήθηκε στα Βουρλά της Σμύρνης στις 29 Φεβρουαρίου. Το 1914 ξεκίνησε να γράφει τους πρώτους στίχους και τον Ιούλιο του 1928 δημοσιεύει στη «Νέα Εστία», επώνυμα ως Γ. Σεφεριάδης, το «Μια βραδιά με τον Κύριο Τεστ», μετάφραση έργου του Βαλερί. Το Μάη του 1931 εκδίδεται με το ψευδώνυμο Γ. Σεφέρης η «Στροφή» και το Μάη του 1932 δημοσιεύεται το έργο του «Μια νύχτα στην ακρογιαλιά» και τον Οκτώβριο η «Στέρνα», αφιερωμένη στον Γιώργο Αποστολίδη. Το 1935 αρχίζει η συνεργασία του με τις εκδόσεις «Νέα Γράμματα», αναδημοσιεύοντας τη «Στέρνα». Στις 13 Φεβρουαρίου του 1937 δημοσιεύει στα «Νέα Γράμματα» επιστολή του περί της δημοτικής γλώσσας.

Αν και η παιδεία και εκπαίδευσή του ήταν περισσότερο ευρωπαϊκή παρά ελληνική, εκείνος όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την ελληνική λογοτεχνία, αλλά την καλλιέργησε σε βάθος με σκοπό να την ανανεώσει. Η ποίησή του επηρεάστηκε από τον Ελιοτ (T.S. Elliot), τον Κλοντέλ, τον Βαλερί και τον Πάουντ. Το γεγονός όμως που χάραξε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στη συνείδηση του ποιητή ήταν η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 κι ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμού.

Το 1963 η φήμη του Σεφέρη ξεφεύγει από τα εθνικά όρια και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Καρπός της η βράβευσή του με το Βραβείο «Νόμπελ» Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Είναι ο πρώτος Ελληνας που τιμήθηκε με το παγκοσμίως ανώτερο βραβείο πνευματικής προσφοράς. Εως σήμερα ακολούθησε μόνο ο Οδυσσέας Ελύτης, το 1979. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971, ο Γιώργος Σεφέρης πέθανε και η κηδεία του εξελίχθηκε σε σιωπηρή πορεία κατά της δικτατορίας. Μετά τον θάνατό του εκδόθηκε το προσωπικό του ημερολόγιο με τίτλο «Μέρες...» καθώς και το «Πολιτικό» του ημερολόγιο.

Στις 22.00 ακολουθεί η έγχρωμη αθλητική πολωνική ταινία με τίτλο «Η επιμονή» (παραγωγής 1977).

Ο ήρωας της ταινίας είναι αθλητής αγώνων μηχανής - πίστας - και επιθυμεί να πάρει μέρος σε διεθνείς αγώνες. Οι προπονητές προωθούν άλλον αθλητή, και σ' αυτόν προτείνουν να πάρει μέρος σε αγώνες στην Αυστραλία. Αυτός επιμένει, αγωνίζεται και κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ