Κυριακή 29 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Δόθηκε πεσκέσι στην «Πειραιώς»

Κατάτμηση σε δύο κομμάτια. Στους ιδιώτες με «πανωπροίκι» το κερδοφόρο κομμάτι, στο Δημόσιο τα «βαρίδια» του αγροτοβιομηχανικού κλάδου και οι επισφάλειες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο παρελθόν ανήκει από την περασμένη Παρασκευή ο όμιλος της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ). Συγκυβέρνηση - τρόικα - Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησαν στη διάσπαση του παλιού σχήματος, στην κατάτμησή της σε 2 κομμάτια, σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με το σύνολο των κερδοφόρων δραστηριοτήτων να εκχωρείται στους μεγαλομετόχους του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Αυτό το μοντέλο έρχεται να εξυπηρετήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του νέων ιδιοκτητών που πριν από 2 χρόνια είχαν επιδείξει ζωηρό «επενδυτικό» ενδιαφέρον. Αντιθέτως, εξαιρετικά αρνητικές προδιαγράφονται οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στην τράπεζα, για χιλιάδες αγρότες και για τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αγροτικών εκτάσεων και παραγωγικών μονάδων, η παραπέρα συγκέντρωση αγροτικής γης στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών. Η απορρόφηση από τους ιδιώτες διευκολύνθηκε και από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, διαδικασία που έπληξε ιδιαίτερα την περιουσία της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς την απαξίωσε. Ο νέος ιδιοκτήτης θα πάρει για πανωπροίκι τα πρόσθετα προβλεπόμενα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις προβλεπόμενες διακρατικές ενισχύσεις από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) οι οποίες κατ' αυτόν τον τρόπο θα μετέχουν στο κεφάλαιο του νέου επιχειρηματικού σχήματος, θα έχουν λόγο στις αποφάσεις του νέου επιχειρηματικού σχήματος. Πρόκειται για τη δημιουργία νέων κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα συμφύσεων.

Στο λεγόμενο «κακό» κομμάτι, μεταφέρονται όλα όσα είναι αδιάφορα είτε θεωρούνται «βαρίδια» από τους κεφαλαιοκράτες - «επενδυτές». Σε αυτή την εταιρεία - «ομπρέλα» που περνάει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου στοίβαξαν, πρώτα και κύρια, τις θυγατρικές της σημερινής ΑΤΕ που ανήκουν στον αγροτοβιομηχανικό κλάδο, συγκεκριμένα: ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ), «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών» (ΕΛΒΙΖ), «Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας» (ΕΤΑΝΑΛ). Στην ίδια «κακή» εταιρεία μεταφέρονται και τα επισφαλή δάνεια πελατών τους, κατά βάση αυτά που θεωρούνται οριστικά χαμένα ή που έχουν τις μικρότερες πιθανότητες αποπληρωμής τους στο μέλλον. Το «ξεσκαρτάρισμα» ξεκίνησε με τα καθυστερούμενα δάνεια της θυγατρικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ προς την ΑΤΕ, η διοίκηση της οποίας προχώρησε στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι η εκποίηση εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων από την «κακή τράπεζα» σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές», ενώ ορατό είναι και το ενδεχόμενο της «εκκαθάρισης» για ό,τι ξεμείνει στα αζήτητα.

Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς μεταβιβάστηκαν το «δίκτυο καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, το υγιές ενεργητικό, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητές της», δηλαδή αποκλειστικά και μόνο το κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας που υπόσχεται ακόμη περισσότερα κέρδη. Η Τράπεζα της Ελλάδας - τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - η οποία ανακοίνωσε και την εξέλιξη, προχώρησε ταυτόχρονα στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της πρώην ΑΤΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση για τα «μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση».

Είναι απόλυτα βέβαιο, ότι ο νέος ιδιοκτήτης, η Τράπεζα Πειραιώς, έχει δρομολογήσει μαζικά λουκέτα σε υποκαταστήματα, όπως και τη μαζική απομάκρυνση εργαζομένων από την τράπεζα, διαδικασία που την πετυχαίνουν μέσα από τις επιχειρηματικές συνέργειες, τις υπάρχουσες αλληλοεπικαλύψεις του δικτύου υποκαταστημάτων, τη δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης συμπίεσης του «κόστους», που επέρχεται από την απορρόφηση. Από αύριο Δευτέρα, 30 Ιούλη ολόκληρο το δίκτυο καταστημάτων θα λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου της Πειραιώς, αλλά για ευνόητους λόγους θα διατηρηθεί η εμπορική επωνυμία «ΑΤΕbank», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Πειραιώς. Η ίδια σημειώνει ακόμη, ότι το νέο σχήμα έχει σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεις 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεις (δάνεια) 47 δισ. ευρώ. Σήμερα οι εργαζόμενοι στο διευρυμένο επιχειρηματικό σχήμα αριθμούν τους 17.000 και το συνολικό δίκτυο - το οποίο και θα συμπιεστεί - ανέρχεται στα 1.230 υποκαταστήματα.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η απορρόφηση της ΑΤΕ είναι το πρώτο βήμα για την επόμενη φάση αναδιαρθρώσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ