Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΤΣΙΝΕΤΣΙΤΑ»
Απειλούνται με απολύσεις οι απεργοί!

Με απειλές για απολύσεις απαντά η διοίκηση στον αγώνα των εργαζομένων των θρυλικών ιταλικών κινηματογραφικών στούντιο της «Τσινετσιτά» για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους, αλλά και των ίδιων των στούντιο που απειλούνται με εξαφάνιση από τα σχέδια των ιδιοκτητών για δημιουργία «ψυχαγωγικού» και τουριστικού «πάρκου» με ξενοδοχεία. Οι 220 εργαζόμενοι των στούντιο έχουν κατεβεί σε απεργία από τις 5 Ιουλίου, ενώ πριν λίγες μέρες καταστράφηκε μέρος του στούντιο 5 από μια «ύποπτη» πυρκαγιά. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία ετοιμάζεται να μετατρέψει μεγάλο μέρος της έκτασης της «Πόλης του σινεμά» σε ξενοδοχείο και spa και να απολύσει σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων.

Χτες ο πρόεδρος της «Τσινετσιτά», Λουίτζι Αμπέτε, είπε ότι «οι κινηματογραφικές εγκαταστάσεις μας δεν πρόκειται να κλείσουν», αν και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να οικοδομηθεί εστιατόριο, μεγάλο ξενοδοχείο, «αλλά και γραφεία για ξένες παραγωγές, μαζί με νέες υποδομές αφιερωμένες στις πολυμεσικές τεχνολογίες».

Οσο για τους εργαζόμενους, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν περίπου πενήντα άτομα που είναι υπεράριθμα, 32 από τις σκηνογραφίες και 18 από τις γενικές υπηρεσίες», τονίζοντας ότι θα μεταφερθούν σε νέες εταιρείες, με τα ήδη ισχύοντα συμβόλαιά τους». Και κατέληξε με νόημα: «Αν δεν λήξει η κατάληψη των συνδικάτων θα αναγκαστούμε να ξεκινήσουμε τις απολύσεις»!

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, συνεχίζουν να κοιμούνται σε σκηνές, έξω από την είσοδο των «στούντιο» και πάνω στη στέγη του θυρωρείου. «Δεν θέλουμε πισίνες και λούνα παρκ για να τραβήξουμε τους τουρίστες. Θέλουμε να μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας», σημείωσε ένας από τους απεργούς.

Το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού συγκάλεσε συναντήσεις με την εργοδοσία και τους συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε αναζήτηση λύσης, οι οποίες, όμως, έως τώρα, δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα. Η εταιρεία Cinecitta Studios ανήκει κατά 80% σε ιδιώτες και κατά 20% στο ιταλικό Δημόσιο - μετά την ιδιωτικοποίηση του 1997 - ενώ η έκταση στην οποία έχουν οικοδομηθεί τα ιστορικά στούντιο ανήκουν, αποκλειστικά, στο υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή στο ιταλικό Δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ