Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σε περιοδεία ... «Πόντιου Πιλάτου» ο Μουν

Ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών
Ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, προωθώντας, όπως υποστήριξε, τη σημασία διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να βελτιωθεί η ζωή των απλών ανθρώπων και να προχωρήσουν μαζί προς το ευρωπαϊκό μέλλον που επιδιώκουν... Με προκλητικό τρόπο ως άλλος «Πόντιος Πιλάτος» τόνισε πως «πριν από 20 χρόνια στην περιοχή υπήρχαν έντονες συγκρούσεις, ενώ σήμερα οι χώρες είναι εστιασμένες στην εδραίωση της ειρήνης». «Ο ΟΗΕ», συνέχισε «κάποτε ασχολιόταν με την επίλυση των συγκρούσεων, ενώ σήμερα επικεντρώνεται στην οικοδόμηση του μέλλοντος μέσω συνεργασίας». Εσκεμμένα ξέχασε τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, το διαμελισμό μιας χώρας με το «διαίρει και βασίλευε» και το γεγονός ότι ο ΟΗΕ χρησιμοποιήθηκε ως όργανο των ιμπεριαλιστών.

Σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο τελευταίος δήλωσε πως θα ζητήσει οι διαβουλεύσεις με τις αρχές της Πρίστινας να διεξάγονται παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ, ενώ υποστήριξε πως τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να έχουν ενεργότερο ρόλο στη μάχη για τη διαφύλαξη των αρχών του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των διεθνών αναγνωρισμένων κρατών - μελών του. Από τη μεριά του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, πρότεινε τη δημιουργία στο Βελιγράδι περιφερειακής έδρας του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών και την πρόληψη του εγκλήματος. Κατά την επίσκεψή του ο Μουν συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας και νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Βουκ Γέρεμις, καθώς και με τον πρώην Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

Στη συνέχεια μετέβη στο Κοσσυφοπέδιο όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών Ατιφέτα Γιαχγιάγκα και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, επαναλαμβάνοντας τα ίδια περί ανάγκης ομαλοποίησης των σχέσεων.

Μετά το Κοσσυφοπέδιο, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ενώ έχει ήδη μεταβεί στη Σλοβενία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ