Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ «ΟΛΥΜΠΙΑ: ΜΥΘΟΣ, ΛΑΤΡΕΙΑ, ΑΓΩΝΕΣ» ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
«Χορηγοί»... «ούμπερ άλες»!

Με «τεμενάδες» στους «χορηγούς» - «πολιτιστικά ιδρύματα» του μεγάλου κεφαλαίου και ρητορικά «μπιχλιμπίδια» για τις αρχαίες «πολιτισμικές αξίες» επιχειρήθηκε να καλυφθεί χτες, σε σχετική συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα και άλλων παραγόντων, το γεγονός, ότι για χάρη της έκθεσης «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο «Martin-Gropius-Bau» του Βερολίνου από 31/8/2012 έως 7/1/2013, θα εξαχθούν προσωρινά από μουσεία της Ελλάδας εκατοντάδες σημαντικά εκθέματα, σε μια από τις μαζικότερες ανάλογες εξαγωγές των τελευταίων χρόνων!

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 αντικείμενα, στηρίζεται όμως πρωτίστως στα 515 αρχαία αντικείμενα από τις ανασκαφές στο ιερό της Ολυμπίας, τα οποία φυλάσσονται στα Μουσεία της Ολυμπίας, πολλά εκ των οποίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, καθώς και στα 49 αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου. Τόσο ο υπουργός όσο και ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, Ελ. Οικονόμου, «πανηγύρισαν» για το γεγονός ότι «το ελληνικό κράτος γι' αυτή την έκθεση δεν έχει να στενοχωρηθεί για τίποτε» επειδή «οι χορηγοί από την Ελλάδα και από τη Γερμανία έχουν δώσει το 100% των χρημάτων για την έκθεση». Μάλιστα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η έκθεση «δεν θα είχε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί εάν το Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα Λεβέντη και άλλοι χορηγοί δεν είχαν εισφέρει τα κεφάλαια, τους πόρους που είναι αναγκαίοι για την υλοποίησή της. Τους ευχαριστούμε, πραγματικά θέλουμε να εξάρουμε αυτή τη δράση, η οποία αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας, είναι το μόνο οξυγόνο που έχουμε να προβάλλουμε τον πολιτισμό μας (...)»!

Ετσι, η - συζητήσιμης αξίας, αλλά μεγάλης επικινδυνότητας για τα αρχαία - τακτική των μεγάλων εξαγωγών αντικειμένων και μάλιστα, ουσιαστικά, στο όνομα... του τουρισμού, συνδέεται με την πολιτική εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με κάθε τρόπο, μεταξύ άλλων και με τη ζύμωση στις συνειδήσεις ότι χωρίς τους «χορηγούς», πολιτιστική πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα παρουσιαστεί το Μάρτη του 2013 και στο Κατάρ (!) πριν φτάσει και στο ελληνικό κοινό ίσως και το... 2014!

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός, σε συνέντευξή του χτες το πρωί στη ΝΕΤ επαναβεβαίωσε τη συνέχιση της αντιδραστικής διαχειριστικής πολιτικής της κυβέρνησης στον πολιτισμό η οποία, σε αυτή τη φάση, ορίζεται από το σύνθημα «μουσεία ανοιχτά»... για τα κρουαζιερόπλοια...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ