Τρίτη 24 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
Αυξήσεις στο ρεύμα για να κερδίσουν οι εταιρείες

Ακόμη πιο «μαύρες» ενεργειακές μέρες έρχονται για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά

Ενα μηχανισμό διαρκούς αναπροσαρμογής των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος (δηλαδή διαρκών αυξήσεων στην τιμή που πληρώνουν τα νοικοκυριά), ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης και αυτόματη κάλυψη πραγματικών και τεχνητών στοιχείων κόστους, αλλά και το «εύλογο» κέρδος που αξιώνει το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο, προωθεί η κυβέρνηση μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που παρουσίασε χτες τις θέσεις της για «την αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ξεκινώντας το σχετικό «διάλογο».

Τα τιμολόγια έχουν την «τιμητική» τους στις προτεινόμενες διατάξεις, καθώς προβλέπεται: Καθιέρωση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής τους ανά 6 μήνες, όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το λεγόμενο «ανταγωνιστικό» τμήμα τους. «Αρση των στρεβλώσεων» με μέτρα όπως η κατάργηση της κλίμακας 0-800 kWh που θα οδηγήσει σε αύξηση, τουλάχιστον γι' αυτό το κομμάτι καταναλωτών. «Εξομάλυνση» του τρόπου κατανομής των χρεώσεων ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) που συνδυάζεται με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και του περιεχομένου των ΥΚΩ οι οποίες σήμερα καλύπτουν μειωμένες χρεώσεις για νησιώτες, πολύτεκνους και «ευπαθείς» ομάδες, το λεγόμενο κοινωνικό τιμολόγιο. Πλήρη απεμπλοκή από τα τιμολόγια των χρεώσεων υπέρ τρίτων (Δημοτικός φόρος, ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, ΕΕΤΗΔΕ κλπ).

Ολα τα παραπάνω οδηγούν σε αυξήσεις στις τιμές με «μαθηματική ακρίβεια». Η ΡΑΕ ισχυρίζεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα συγκράτησης των λιανικών τιμών για τα νοικοκυριά. Είναι καθαρό ψέμα, αφού ήδη προβλέπεται νομοθετικά η σύνδεσή τους με τη χονδρεμπορική αγορά και στη συνέχεια η «απελευθέρωσή» τους, με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις!!! Η ίδια η ΡΑΕ το παραδέχεται έμμεσα αφού στοχεύει: στη «μακροχρόνια ανάπτυξη του ηλεκτρικού τομέα, στη βάση της οικονομικής βιωσιμότητας των σχετικών επενδύσεων και υποδομών». Ακόμη και η αφαίρεση των άσχετων με το ηλεκτρικό, χρεώσεων, γίνεται επειδή το σημερινό καθεστώς «έχει δημιουργήσει πολλαπλά εμπόδια στον εξορθολογισμό των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια», με απλά λόγια δεν τολμούν να βάλουν τις αυξήσεις που πραγματικά θέλουν κι ας έχουν ήδη εκτιναχτεί τα τιμολόγια!!!

Αντιλαϊκές και βαθιά αντιδραστικές είναι και οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για το ξεπούλημα λιγνίτη, νερών, μονάδων της ΔΕΗ κλπ. Προβλέπεται: υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο θα πωλείται με συμβόλαια ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και νερά σε χαμηλές τιμές, σε εταιρείες, εκτός χονδρικής τιμής (ΟΤΣ), με την υποχρέωση να την μεταπωλούν «φτηνά». Ανοίγει έτσι μεγάλο περιθώριο για επιχειρηματικά παιχνίδια «ολκής». Η διαδικασία αυτή αναφέρεται ότι μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Ακόμη, θα συνταχθεί ειδικός κώδικας διαχείρισης για τα υδροηλεκτρικά, προκειμένου οι νέοι... ιδιοκτήτες να μη χάνουν κέρδη, αλλά να προστατεύονται και οι «συνάδελφοι» άλλων μορφών παραγωγής.

Εβδομαδιαία εκκαθάριση, εγγυητικές επιστολές προς τους διαχειριστές των δικτύων, επανεξέταση των οικονομικών κινήτρων για τις ΑΠΕ (αφού όμως πρόλαβαν οι «μεγάλοι» τα υπερκέρδη), αλλαγές στο μηχανισμό μεταβλητού κόστους, αλλά διατήρηση του προκλητικού καθεστώτος επιδότησης των ιδιωτών παραγωγών, συμπληρώνουν τις προτάσεις που στόχο έχουν να φέρουν την Ελλάδα στο νέο περιβάλλον του Ενιαίου Μοντέλου Ευρωπαϊκής Αγοράς και να πληρώσει ο λαός για ανάπτυξη δικτύων Μεταφοράς, ώστε να πουλάνε ακριβή ενέργεια ΑΠΕ στο εξωτερικό οι ντόπιοι και ξένοι κολοσσοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ