Σάββατο 21 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΣΝΙΕ
Με κουρνιαρχτό επιχειρεί συγκάλυψη της κατάπτυστης σύμβασης

Τη μομφή και καθαίρεση που πρότεινε η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ ζητούν πέντε κλαδικά σωματεία στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας

Η συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) προσπαθεί να σηκώσει κουρνιαχτό επειδή θέλει να κρύψει το «έγκλημα» που διέπραξε σε βάρος των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία με την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (28 Ιούνη 2012) με μειωμένες αποδοχές στο βασικό μισθό κατά 15%.

Την παραπάνω καταγγελία κάνουν τα Κλαδικά Σωματεία των εργαζομένων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Πάτρας στην Ιδιωτική Υγεία με αφορμή την ανακοίνωση της «Ενωτικής Κίνησης Υγειονομικών» (στηρίζεται από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) με την οποία ευθυγραμμίστηκε και ο Βασίλης Γκλεζάκος.

Στο 16ο Συνέδριο της ΟΣΝΙΕ, που έγινε το 2011, αναδείχτηκε πρώτη δύναμη η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) - στηρίζεται απ' το ΠΑΜΕ - με 6 έδρες και ακολούθησαν η «Ενωτική Κίνηση Υγειονομικών» με 5 έδρες και η ΑΣΚΥ - στηρίζεται απ' την ΑΝΤΑΡΣΥΑ - με 2 έδρες. Στην αρχή εκλέχτηκε αναλογικό, αντιπροσωπευτικό προεδρείο με την ΔΑΣ να αναλαμβάνει την προεδρία. Ακολούθησε όμως ανατροπή και συμμαχία της «Ενωτικής Κίνησης Υγειονομικών», της ΑΣΚΥ και του Βασίλη Γκλεζάκου, που τον ανέδειξαν σε πρόεδρο. Τώρα το προεδρείο αρνείται να συγκαλέσει ακόμα και το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ. Ετσι οι 6 σύμβουλοι της ΔΑΣ και οι 2 της ΑΣΚΥ έχουν καταθέσει αίτημα για συνεδρίαση του ΔΣ μέσω δικαστικού επιμελητή και με θέμα «Μομφή και καθαίρεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ».

«Δεν αποδεχόμαστε τη Σύμβαση»

Ολόκληρη η ανακοίνωση των πέντε σωματείων έχει ως εξής: «Κανένας εργαζόμενος να μην αναγνωρίσει το έγκλημα που υπέγραψε η προδοτική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ. Να μην εφαρμοστεί στην πράξη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στις 15 Ιούλη 2012 δόθηκε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση της παράταξης "Ενωτική Κίνηση Υγειονομικών", την οποία εκπροσωπούν στο ΔΣ της ΟΣΝΙΕ οι Κρέτσης γραμματέας, Υφαντής αντιπρόεδρος, Κωστόπουλος ταμίας καθώς και ο Γκλεζάκος πρόεδρος ο οποίος κινείται με αυτή την παράταξη. Πρόκειται για μια θρασύτατη και άκρως συκοφαντική ανακοίνωση με ανυπόστατες προσωπικές κατηγορίες σε βάρος συνδικαλιστών που είναι μέλη του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, πρόεδροι Σωματείων, μέλη των ΔΣ των Σωματείων και εκλεγμένοι από τους συναδέλφους. Προσπερνάμε, προσωρινά, τις αισχρές, χαφιέδικες συκοφαντικές επιθέσεις. Σηκώνουν κουρνιαχτό επειδή ακριβώς θέλουν να κρύψουν τις βρωμιές τους και το έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος των εργαζομένων στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας. Δεν θα μπούμε στη λογική των προσωπικών επιθέσεων και των χαρακτηρισμών. Θα σταθούμε στην ουσία του ζητήματος, γι' αυτήν ακριβώς που πρέπει να απολογηθούν στους εργαζόμενους:

Τη στιγμή που οι εργοδότες στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας έχουν με επίσημα στοιχεία πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2012, η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ (Γκλεζάκος, Κρέτσης, Κωστόπουλος, Υφαντής) υπέγραψαν Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (28 Ιούνη 2012) με μειωμένες αποδοχές στο βασικό μισθό κατά 15%, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση των αποδοχών θα φτάσει από 25% έως 40% αφού τα επιδόματα συνδέονται με το βασικό μισθό.

Επιπλέον, αυξάνεται το ωράριο εργασίας στα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια κατά 2,5 ώρες την ημέρα, δηλαδή 50 ώρες απλήρωτη εργασία το μήνα!!!

Θα το ξαναπούμε: Η στάση αυτή της ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ ισοδυναμεί με προδοσία σε βάρος των εργαζομένων. Οι άνθρωποι αυτοί, οι συνδικαλιστικές αυτές ηγεσίες είναι η ντροπή των εργατών. Είναι άνθρωποι της εργοδοσίας. Ως εκ τούτου, η μομφή και καθαίρεση που πρότεινε η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ είναι η μόνη αναγκαία και ενδεδειγμένη απάντηση.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας πρέπει να απαλλαγούν τώρα από τους πράκτορες της εργοδοσίας στο εργατικό κίνημα. Κάνουμε καθαρό και το κοινοποιούμε (υπ. Εργασίας, Εργοδοσία, ΟΜΕΔ) ότι δεν αναγνωρίζουμε τη φερόμενη ως Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας, δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΣΝΙΕ δεν είχε καμία εξουσιοδότηση από το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η υπογραφή της είναι πράξη παράτυπη και παράνομη.

Καλούμε όλα τα Σωματεία, Κλαδικά και Επιχειρησιακά να μην αποδεχτούν την Κλαδική Σύμβαση που υπέγραψε η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ. Με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, με επιτόπου Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, να την απορρίψουν, να παλέψουν να μην εφαρμοστεί στην πράξη. Να διεκδικήσουν τώρα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα διασφαλίζει τους μέχρι τώρα όρους αμοιβής και εργασίας αλλά και αυξήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειές μας.

Να απομονωθεί από τους εργαζόμενους, σε όλους τους τόπους δουλειάς, η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ.

Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ δε σταμάτησε το έγκλημα εδώ. Στις 9 Ιούλη, στα γραφεία του ΟΜΕΔ πήγε να υπογράψει και δεύτερη Κλαδική Σύμβαση Εργασίας με τα διαγνωστικά εργαστήρια και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, με μειωμένες αποδοχές, κατάργηση επιδομάτων, αύξηση ωραρίου εργασίας, μείωση των μισθών στους νεοπροσληφθέντες, κατάργηση ειδικών αδειών κ.ά., πράξη η οποία αποτράπηκε με τη δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ εδώ και καιρό ζητά επιμόνως να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, πράγμα που πραξικοπηματικά, παράτυπα και παράνομα αρνείται η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ.

Κάποια στιγμή δέχτηκε να γίνει συνεδρίαση του ΔΣ, όχι όμως στα γραφεία της Ομοσπονδίας, αλλά σε χώρο της εργοδοσίας (!!!) στο Ωνάσειο. Τελικά ακύρωσε και αυτή τη συνεδρίαση, αρνούμενη να ορίσει νέα. Αναγκαστικά, κατατέθηκε αίτημα για συνεδρίαση του ΔΣ μέσω δικαστικού επιμελητή και με θέμα "Μομφή και καθαίρεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ".

Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Ολοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι! Οργάνωση, αγώνας και συσπείρωση στα Σωματεία! Να μην εφαρμοστεί στην πράξη η λεγόμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η προδοτική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ».

  • Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν τη Δευτέρα 23 Ιούλη από τις 9 έως τις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι της κλινικής «Γαληνός» στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας αγωνιστικά στην απόφαση της εργοδοσίας να βάλει σε εφαρμογή την κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε η ΟΣΝΙΕ. Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου, την Πέμπτη 19 Ιούλη, το τμήμα προσωπικού της «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ» (πρώην κλινική «ΓΑΛΗΝΟΣ») ανακοίνωσε στους εργαζόμενους πως θα εφαρμόσει την κατάπτυστη σύμβαση και ζήτησε την εφαρμογή νέων αυξημένων ημερήσιων ωραρίων από τη Δευτέρα 23 Ιούλη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ