Τετάρτη 18 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση εγγυάται την... οικονομική ασφυξία των δήμων

Ο υπουργός Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης παραβρέθηκε χτες και μίλησε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, εγγυόμενος ουσιαστικά τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής

Εγγυήσεις ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική που εφαρμόστηκε ως τα σήμερα στο χώρο των δήμων έδωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Ο υπουργός τόνισε μάλιστα ότι θεωρεί ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με την πολιτική ηγεσία, ένα κόμμα και στο πλαίσιο αυτό την κάλεσε να στηρίξει την κοινωνία. Η έκκλησή του αυτή, αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι ο ίδιος διαπιστώνει πως στη συντριπτική της πλειοψηφία η Τοπική Διοίκηση στο επίπεδο των δήμων είναι αρωγός της κυβέρνησης. Κατά τ' άλλα, ο υπουργός έδωσε έμφαση στο ρόλο που έχουν οι δήμοι για την αντιμετώπιση των κοινωνικών κραδασμών και επικέντρωσε στην άμβλυνση των προβλημάτων - κυρίως των πιο ακραίων κοινωνικών προβλημάτων - που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της Ελλάδας αν και ήταν αγωνιώδης η προσπάθεια τόσο από τη μεριά του υπουργού, όσο και από τη μεριά των δημάρχων και των μελών του ΔΣ που πήραν το λόγο, να υπογραμμιστεί πως δήμοι και υπουργείο βρίσκονται από την ίδια πλευρά και είναι στενοί συνεργάτες (κάτι που είναι αληθινό, αφού εφαρμόζουν την ίδια πολιτική), εντούτοις δεν κατέστη δυνατό να αποκρυβούν τα τεράστια προβλήματα και η πραγματικότητα που λέει ότι εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής οι Δήμοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία σήμερα βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ελάχιστο των υποχρεώσεών τους με τη χρηματοδότηση των 2,4 δισ. ευρώ που εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2012, ενώ η τότε κυβέρνηση μιλούσε για 2,7 δισ. - ποσό που επίσης κρίνεται ανεπαρκές.

Ακόμη υπογραμμίστηκε πως είναι εντελώς αδύνατο να λειτουργήσουν οι κοινωνικές δομές όπως λειτούργησαν μέχρι σήμερα και στο πλαίσιο αυτό, οι προθυμότεροι της κυβερνητικής πολιτικής, όπως ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, έκαναν λόγο για εξεύρεση άλλου τρόπου λειτουργίας τους. Ειδικά για τους παιδικούς σταθμούς ο Δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε να εξευρεθεί οικονομικότερο μοντέλο λειτουργίας, με λιγότερα λεφτά, ενώ μίλησε για αναπόφευκτες περικοπές και στο προσωπικό. Παράλληλα, άφησε να διαφανεί πως τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών παιδικών σταθμών, αφού όπως είπε αυτοί κοστίζουν περισσότερο στο κράτος απ' ό,τι στους ιδιώτες.

Λαϊκή Συσπείρωση: Μπορεί το κράτος να εγγυηθεί τη λειτουργία των Δήμων;

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ, Ελπίδα Παντελάκη, υπογράμμισε ότι η σημερινή κατάσταση των Δήμων είναι το αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια. «Καλλικράτης, τόνισε, σημαίνει απολύσεις αντικατάσταση της σταθερής δουλειάς με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, επιπρόσθετη φορολογία, δραστική περικοπή των κοινωνικών δομών». Η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφερε ακόμη ότι το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών στους δήμους και αρκετοί δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το μόνιμο προσωπικό.

Η Ελπίδα Παντελάκη εξέφρασε την κάθετη αντίθεση της παράταξης με τη θέση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ ότι τα 2,7 δισ. ευρώ είναι η «κόκκινη γραμμή», την οποία η κρατική χρηματοδότηση δεν πρέπει να περάσει προς τα κάτω. «Τα χρήματα αυτά είπε δεν φτάνουν. Με τα 2,7 δισ. οι δήμοι θα βρίσκονται σε καθεστώς ασφυξίας, χωρίς αναπνοή». Στο πλαίσιο αυτό έκανε εκτενή αναφορά στις κοινωνικές δομές των δήμων και στις λαϊκές ανάγκες που καλύπτουν, επισημαίνοντας πως αυτό το σύστημα δεν πρέπει να καταρρεύσει και οι δήμοι δεν πρέπει να οδηγηθούν στη χρεοκοπία όπως γίνεται σε χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Ισπανία κ.ά.

Η Ελπίδα Παντελάκη ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει αν το κράτος εγγυάται τη μισθοδοσία του προσωπικού και τη λειτουργία των Δήμων ακόμη και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που έχει ψηφιστεί. Βέβαια, απάντηση δεν πήρε ποτέ από τον Ευρ. Στυλιανίδη.

Μετά το πέρας της ομιλίας του υπουργού, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκανε την εξής δήλωση: «Ο υπουργός σήμερα εγγυήθηκε όχι μόνο τη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής στους δήμους αλλά και ότι αυτή θα αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς. Χαρακτηρίζοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένα κόμμα και ζητώντας να λειτουργήσει ως ένα κόμμα για τη στήριξη τάχα της κοινωνίας που δοκιμάζεται, στην ουσία παραδέχτηκε την ταύτιση της ΚΕΔΕ με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Αγωνία του υπουργού είναι πώς θα αμβλυνθούν τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη πολιτική, και μάλιστα όχι όλα, αλλά αυτά που δημιουργούν ακραίες κοινωνικές καταστάσεις. Αυτό και μόνο δείχνει ότι η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και η πολιτική που θα ακολουθηθεί προαποφασισμένη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ