Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Ταξίδι στα «μέσα μας» Κύθηρα

Ελένη Καραΐνδρου
Ελένη Καραΐνδρου
Σ' ένα ταξίδι στον μουσικό κόσμο της Ελένης Καραΐνδρου προσκαλεί η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 μ.μ. στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Κάθε της «νότα» είναι ένας κορμός δένδρου που προστίθεται στη σχεδία που μαστορεύει για να πλέει στα «διεθνή ύδατα» της θάλασσας των ανθρώπων.

Οσοι ταξιδεύουν με αυτή φοράνε τα παλιά τους ρούχα τα υφασμένα με μελωδίες του ανέμου, με σταγόνες βροχής, με ερωτικές συνομιλίες νυχτοπουλιών, με χορούς νιφάδων χιονιού, με τη σιωπή παγωμένων τοπίων. Μέσα στις παλιές τους τσέπες είναι καλά φυλαγμένα το κλάμα του κλαρίνου, ο νυχτερινός θρήνος του σαξόφωνου και το ακορντεόν ενός λασπωμένου δρομάκου στον Πειραιά.

Η Ελένη Καραΐνδρου γεννήθηκε στο Τείχιο και σε ηλικία επτά ετών μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αθήνα, όπου ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και το πιάνο.

Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και θεωρίας στο Ελληνικό Ωδείο. Αυτοδίδακτη καλλιτέχνις... ή μάλλον μια «καθοδηγούμενη από το ένστικτο», όπως είπε η ίδια ενώ εκτός της μουσικής σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1967 λόγω της δικτατορίας αναγκάστηκε να αφήσει την Ελλάδα και να μετακομίσει στο Παρίσι μαζί με το γιο της, όπου μελέτησε εθνομουσικολογία, εργαζόμενη παράλληλα στην μπουάτ «Contrescarpe».

Ζει από κοντά τον Μάη του '68 και το απόσταγμα που έμεινε μέσα της είναι ότι «η δύναμη των ανατροπών βρίσκεται στα χέρια ενός λαού, αρκεί να υπάρχει ομοψυχία, να είναι ενωμένος».

Επιστρέφοντας στην Αθήνα ίδρυσε το Εργαστήρι Μουσικής Προφορικής Παράδοσης στο Πνευματικό Κέντρο «Ωρα». Υπήρξε συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι, από το '77 ως το '82, στο Γ' Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου, όπου έκανε εκπομπές για την παραδοσιακή και τη μεσαιωνική μουσική.

Συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Θ. Αγγελόπουλο στην ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» το 1984 και έκτοτε έγραψε μουσική για όλες σχεδόν τις ταινίες του.

«Η εικόνα και η μουσική πρέπει να δέσουν για να πουν αυτά που δεν μπορούν να βγουν με λόγια. Προσπαθώ να δέσω στη σύνθεση το σκηνικό, τους ηθοποιούς, τις εικόνες ως και το φωτισμό. Ψάχνω το ρυθμό βαθιά» είπε η ίδια, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελένη Καραΐνδρου συμπεριλαμβάνεται σε ένα μικρό αριθμό γυναικών - συνθετών που δημιουργούν συστηματικά στον κινηματογράφο και το θέατρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ