Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Απεργιακή αναμέτρηση για ΣΣΕ χωρίς μείωση μισθών

Συνεχίζεται σήμερα η 48ωρη απεργία. Στις 10.30 π.μ. η γενική συνέλευση του κλάδου στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ»

Οι απεργοί του «Χίλτον» απέναντι ακριβώς από την είσοδο προσωπικού του ξενοδοχείου
Οι απεργοί του «Χίλτον» απέναντι ακριβώς από την είσοδο προσωπικού του ξενοδοχείου
Τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους διανύουν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, που δίνουν μια σκληρή και δύσκολη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια των επιχειρηματιών του κλάδου και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) για σφαγιασμό των μισθών τους. Παρά τα σοβαρά εμπόδια που βάζουν από κοινού η εργοδοσία και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός με στόχο να υπονομεύσουν τον αγώνα, να σπείρουν τη μοιρολατρία και την απογοήτευση, τα σωματεία -κλαδικά και επιχειρησιακά- που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έδωσαν και χτες με αυταπάρνηση και επιμονή τη μάχη ώστε αυτή η δύσκολη μάχη ν' αποτελέσει βήμα μπροστά στην οργάνωση του κλάδου. Για να δυναμώσουν οι συλλογικές διαδικασίες και η σύγκρουση μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Να μπουν τα θεμέλια για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.

Παρά την ειλημμένη απόφαση της Ομοσπονδίας να υπογράψει ΣΣΕ με μείωση μισθών και να σπείρει την απογοήτευση υπονομεύοντας ανοιχτά την απεργία, μεγάλα ξενοδοχεία «νέκρωσαν», χτες, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας. Εργαζόμενοι έκαναν το βήμα και απήργησαν αψηφώντας απειλές και εκβιασμούς που εκδηλώθηκαν ωμά σε πολλά ξενοδοχεία. Με καθαρή την απόφασή τους: «Καμία μείωση στους μισθούς μας». Σήμερα, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής καλεί τον κλάδο σε γενική συνέλευση στις 10.30 π.μ., προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Η τρομοκρατία δεν πέρασε!

Στην Αθήνα, η μάχη ξεκίνησε από τις 6 το πρωί.

Ειδικά, στο «Σοφιτέλ» η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία αποτέλεσε «μαχαιριά» για την εργοδοσία. Παρά τις προσπάθειές της με απειλές, εκβιασμούς, να σπάσει την απεργία δεν το κατάφερε. Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο σαν μια γροθιά στάθηκαν έξω από το χώρο δουλειάς, δίνοντας τη μάχη για τη διασφάλιση των μισθών και των δικαιωμάτων τους.

Το ίδιο και στο ξενοδοχείο «Χίλτον». Παρά την εικόνα τρόμου που επιχείρησε να στήσει η εργοδοσία από τις 5 το πρωί με διμοιρίες ΜΑΤ που παρατάχθηκαν κατά μήκος των εισόδων, τόσο της κύριας, όσο και αυτή από την οποία οι εργαζόμενοι μπαίνουν για δουλειά, δεν τρομοκράτησε τους εργαζόμενους. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την είσοδο του προσωπικού αποχώρησαν μετά από απαίτηση των εργαζομένων. Ο κάθε εργαζόμενος που έφτανε στο ξενοδοχείο στεκόταν δίπλα στον προηγούμενο απεργό συνάδελφό του. Γύρω στις 8 το πρωί πλημμύρισε ο δρόμος πίσω από το κτίριο με απεργούς. Εντός των τειχών του ξενοδοχείου επικράτησε ο απόλυτος «πανικός», καθώς μαζί με τους μόνιμους ξενοδοχοϋπαλλήλους θέση στην απεργία πήραν και οι «εξτρά» εργαζόμενοι (συμβάσεις μιας και δυο ημερών). Οι «εξτρά» καμαριέρες αψήφησαν τις απειλές που είχαν λάβει από την προηγούμενη ότι αν δεν μπουν για δουλειά μπορεί να μην ξανακάνουν μεροκάματο και έκαναν το βήμα.

Από την ντουντούκα λίγη ώρα αργότερα ο Κ. Παστός, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, ανακοινώνει στους απεργούς ότι το ξενοδοχείο είναι άδειο, τμήματά του δεν λειτουργούν καθόλου (πλην τριών - τεσσάρων «εξτρά» από άλλο «δουλεμπορικό» γραφείο, καθώς και ότι οι διευθυντές «στρώνουν κρεβάτια», «έχουν πάρει τα ξεσκονόπανα στο χέρι», «σπρώχνουν καρότσια με πετσέτες» κλπ. «Χωρίς εμάς, σημείωσε, το ξενοδοχείο είναι ένα "κουφάρι"»...

«Δεν είναι ανίκητοι»

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους μετέφερε στους απεργούς στο «Χίλτον» ο βουλευτής του Κόμματος Χρ. Κατσώτης, για να καταχειροκροτηθεί. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους τόνισε ότι οι ξενοδόχοι δεν είναι ανίκητοι. Σημείωσε ότι η εργοδοσία τα θέλει όλα. «Πρέπει εδώ με ενότητα όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων, αλλά ειδικά εδώ στον τουρισμό που λένε ότι είναι η "βαριά βιομηχανία" της χώρας, να δώσουμε το μήνυμα από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Να δώσουμε το μήνυμα, σήμερα, από εδώ, από το "Χίλτον", ότι μόνο έτσι μπορούμε να κάμψουμε την αδιαλλαξία τους. Μόνο έτσι, με σκληρό αγώνα, μαζικό, με ενότητα μπορούμε πράγματι να κατακτήσουμε δικαιώματα. Ποτέ δεν κατακτήθηκαν τα δικαιώματα μέσα από "συζήτηση", μέσα από "διάλογο", όπως λένε. Ο "διάλογος" μάς έφτασε ως εδώ. Δηλαδή να καταργηθούν τα βαρέα από τις καμαριέρες, από τους μαγείρους, τους σερβιτόρους, να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κλπ. Ολα αυτά πρέπει να μας θυμώσουν περισσότερο, αλλά όμως να μην μας απογοητεύσουν. Ολα αυτά θέλει να μας ενώσουν ακόμα περισσότερο για τη ζωή που δικαιούμαστε και τη στερούμαστε».

Στην υπόλοιπη χώρα

Σκληρή μάχη έδωσαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και σε άλλες περιοχές, όπως η Κέρκυρα. Απεργιακές φρουρές έστησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μαζί με το κλαδικό τους συνδικάτο και το ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων σε MAREBLOU, IONIAN BRINCES, CORFU και DASIA HANDRIS και οι εργαζόμενοι κατέβηκαν στο δρόμο μαζί με συναδέλφους από το IPERIAL, ΑΚΤΗ PELECAS, MARBELLA, SANTI. Οι μεγαλοξενοδόχοι κατέφυγαν σε άθλιες τρομοκρατικές πρακτικές για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων που σηκώνουν κεφάλι.

Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του σωματείου, παραμονές της απεργίας στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων σκόπιμα διέρρεαν φήμες για εισαγγελική έρευνα σχετικά με παράνομη συμπεριφορά των εργαζομένων στην προηγούμενη απεργία. Τελικά αποδείχθηκε ότι δικηγόροι της εργοδοσίας έπαιρναν καταθέσεις από προϊσταμένους και διευθυντάδες που συγκροτούσαν απεργοσπαστικό μηχανισμό ή μετανάστες εργαζόμενους που η εργοδοσία τους εκβιάζει με την άδεια παραμονής τους, για να διαμορφωθούν μηνύσεις ενάντια στο ταξικό σωματείο. Στο ίδιο πλαίσιο, ο ξενοδοχειακός όμιλος της AQUIS προχώρησε και σε αγωγή σε βάρος του προέδρου και του γραμματέα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ζητώντας την καταβολή των 10.000 ευρώ από τον καθένα συν άλλα 10.000 ευρώ από το Σωματείο προφασιζόμενη ότι δεν τηρήθηκαν χρονικά περιθώρια και διαδικασίες στην απεργία των εργαζομένων του ομίλου στις 25 του Ιούνη ενάντια στη μείωση των αποδοχών κατά 15%. Σε γραπτές επιπλήξεις και προφορικές απειλές προχώρησε και η εργοδοσία του KERKIRA GOLFΤΟΥ του ομίλου «Louis» επιδιώκοντας τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των εργαζομένων που αντιστέκονται στην εξαντλητική εντατικοποίηση της δουλειάς και την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων.

Μέσα από μαζική εξόρμηση στα ξενοδοχεία και τα καταστήματα επισιτισμού της Θεσσαλονίκης, οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που προγραμματίζει σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Μητροπόλεως, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ